Bude vyhovovat stávající kabel AYKY 4x16 od elměrového rozvaděče k podružnému ?
Jaroslav Svárovský:
ale tazatel chce 14kw
HELIOS:
Ok. Na 14KW 5x4 stačí ale na 18 už nestačí. Souhlas ;D
Pavel Horský:
Citace: Štefan Beláň 06.04.2009, 18:23
I když dimenze stávajícího kabelu AYKY vyhovuje, také se přikláním k názoru, vyměnit stávající kabel AYKY 4x16 mm2, který je na dolní hranici přípustnosti, za nový, CYKY 5x10 (16) mm2. :)
Proč? :o No Pavle protože je to správné řešení, a dále proto, že lze předpokládat stáří kabelu na cca 40-60 let. Délka přívodu 15 není zas tak nepřekonatelný a složitý problém. Ty víš, že jsem tvrdým zastáncem rozdělení vodiče PEN na PE a N co nejdříve to jde, a tím si zajistit čistý bezproudový uzemňovací přívod PE vodiče do chalupy. 8)
PS: O dalších mnoha výhodách rozdělení vodiče PEN na PE a N se zde nebudu rozepisovat.
Štefane, tímto si mě ale vůbec nepřesvědčil o tom, že je to nutné. Předpokládané stáří je jedna věc a zjištění skutečného stavu přímo na místě druhá.
Tazatel se ptal, jestli bude kabel vyhovující a já mu odpověděl, že ano za podmínek, které jsem mu napsal do mé předešlé odpovědi.
Radek Kroutil:
Taky bych se přidal s troškou do mlýna ;)
Když to vede stodolou pouhých 15m, nová elektroinstala ce na chalupě... Nebylo by lepší x letý kabel vyměnit za nový, měděný? Práce je to na chvilku a pak mít tu jistotu.... (beach)
Ps: stejně tam musíte ještě natáhnout ovládání z HDO...
Jan Franěk:
Také se přikláním k výměně kabelu a to i přes vyhovující původní kabel.
15m není mnoho a pokud navíc budete přidávat ještě ovládačku (kabel od HDO) tak je to při jedné práci a Vy budete mít větší klid a elektroinstala ci o kousek bezpečnější.
A k tomu kotli bych doporučil raději 5J x 6 mm2. SIce stačí i podle výrobce 4mm2, ale tam nejsou brány v potaz způsoby uložení a délka vedení kabelu. Slabší kabel se chová jako spotřebič a nakonec, přez počáteční úsporu peněz, se může na konci dost prodražit. Takové rozumné minimum je podle mne k elektrokotli tohoto výkonu 5J x 6mmm2 CYKY.
http://www.dakon.cz/user_data/cms/soubory/00043/daline_n.pdf
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana