Proč musím dle ČSN EN 62305-3 dělat u tř. ochr. III. více svodů než u IV.?

(1/5) > >>

Miroslav Macek:
Podle norem ČSN EN 62305-1 a ČSN EN 62305-3 třída ochrany III chrání objekt pro stejné max. hodnoty bleskového proudu, jako třída ochrany IV.

Proč tedy musí mít dle ČSN EN 62305-3 chráněný objekt více svodů pro ochranu tř.III než pro ochranu tř.IV ? Vždyť těmi svody bude v případě zásahu budovy bleskem protékat maximálně stejný proud.

Má pro tuto fyzikální záhadu někdo ze zde přítomných odborníků logické vysvětlení?

#uft#

Fuk Tomáš:
Označovat něco, čemu nerozumíte, hned za fyzikální záhadu? Vy jste snad vážně politik.

Více svodů znamená menší dotykové napětí,  a také menší důsledky poruchy jednoho svodu. Tedy lepší ochranu.

Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš  04.04.2009, 21:23

Označovat něco, čemu nerozumíte, hned za fyzikální záhadu? Vy jste snad vážně politik.

Více svodů znamená menší dotykové napětí, a také menší důsledky poruchy jednoho svodu. Tedy lepší ochranu.

Je třeba vycházet z definicí uvedených v normách a nikoli ze subjektivních názorů.
Tyto Vaše názory v normách ČSN EN 62305-1až4 nejsou uvedeny.

Naopak, ČSN EN 62305-1 v Tabulce 5 uvádí stejné parametry bleskových proudů jak pro tř. III, tak pro tř. IV (vrcholový proud 100kA).
Znamená to tedy, že třída III chrání objekt před stejným maximálním proudem, jako třída IV. Nemůže tedy poskytovat vyšší ochranu z hlediska maximálního proudu, neboť

100kA = 100kA

Chrání-li tedy obě třídy objekt před stejným maximálním proudem, proč se tento stejný proud musí svádět do země pokaždé jiným počtem svodů ?

Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek  04.04.2009, 22:17

Je třeba vycházet z definicí uvedených v normách a nikoli ze subjektivních názorů.
Tyto Vaše názory v normách ČSN EN 62305-1až4 nejsou uvedeny.

V takovém případě se řiďte normou a neptejte se po důvodech.

František Šohajda:
Už jsem to tu v jiném příspěvku psal..
Vzal jsem si budovu a podle staré normy mě vyšlo že tam bude asi 5,7 svodu tj. 6
a podle nové normy bude svodů 16 !
JE TO HODNĚ SPŘÍSNĚNÉ !..Některé budovy budou vypadat jako věznice na Borech!
Osobně si myslím, že když tam bylo dříve 6 svodů tak tam nebylo tak nebezpečno abychom tam mohli dávat těch 16 svodů.......
Už jsem slyšel od různých lidí kteří mají co dočinění s bleskosvody, že je tato norma šitá pro nejmenované výrobce a dodavatele hromosvodářské ho materiálu a tím i plnění jejich kont!!
/Podotýkám že to nebyli "obyčejní" elektrikáři a RT/..............
JE TO K ZAMYŠLENÍ??

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana