Proč musím dle ČSN EN 62305-3 dělat u tř. ochr. III. více svodů než u IV.?
František Šohajda:
Chtěl bych se poptat proč se tato TNI jmenuje 34 1390 a ne TNI 62305 když popisuje /upřesnuje/ tu normu.....Poto m v tom mají lidé "hokej" i s pukem!!
Milan Kaucký:
Citace: František Šohajda 10.04.2009, 06:36
Chtěl bych se poptat proč se tato TNI jmenuje 34 1390 a ne TNI 62305 když popisuje /upřesnuje/ tu normu.....Poto m v tom mají lidé "hokej" i s pukem!!
To prosím není můj výmysl, ale systém označování norem dle bývalého ČNI. Nové harmonizované normy mají označení podle EU, ale u nás se pro ně stejně používá třídící znak dle staré čs. normy. Takže i ČSN EN 62305 mají třídící znak 34 1390 a odtud oficiální název TNI.
Pracovně jsme ji někteří říkali TNI 62305. Ale pokud si matně vzpomínám, tak by se ve vyhledávači úřadu měla objevit pod oběma čísly.
Milan Kaucký:
Citace: Jaroslav Ratiborský 09.04.2009, 21:57
To:Kaucký
Doporučuji vám přečíst si tento článek na elektrice autor pan David KLIMŠA: Ne vše musí jít za každou cenu, aneb hromosvod s lidskou tváří uveřejněného dnes 9.4.2009 a alespoň se nad textem zamyslet.
Pane Ratiborský, opravdu nechápu, proč jste poznámku, "abych se nad článkem zamyslel", adresoval mě. Davidův článek jen potvrzuje to, co v této diskuzi píšu, a všude hlásám. Že norma není dogma a hromosvod si každý může včetně počtu svodů udělat tak jak chce. Ale samozřejmě s tím, že se vypořádá s technickými problémy (např zvětšením dostatečné vzdálenosti a pod.), které jeho "úpravou" proti dikci normy vzniknou ....
František Šohajda:
TO:Milan Kaucký
Já vás neobviňuji . jen se ptám proč tak chaotické názvy norem....34 1390 bude končit, tak by mělo k datu končit veškeré její názvy...potom se elektrikáři ptají, že platí stále, když vyška TNI k ní s platností 3roky!!Lidé mají potom chaos kolem norem...
Nebo by se měla jmenovat 34 1390 ED.2 a někde pod čarou napsáno, že je to ekvivalent k EN 62305...
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana