Je instalace skrytých svodů hromosvodu oprava alebo rekonštrukcia?

(1/5) > >>

Bohuslav Hrebeň:
Pri zeteplovaní panelového sedemposchodov ého domu s jedenastímy vchodmi polystirénom  sa zvody  bleskozvodu riešia ako skryté zvody. Chcem vedieť, či to môžem považovať za opravu, alebo rekonštrukciu.

#116#

Jan Hájek:
Je to zcela na revizním technikovi, který musí bohužel za toto řešení převzít zodpovědnost. Rozhodně takto provedený svod nebude odpovídat normě podle, které byl hromosvod, předpokládám ČSN 34 1390, revidován.

Já osobně bych raději vše řešil jako upgrade na ČSN EN 62305. Stačí si pouze porovnat namátkou několik kolizních míst: rozdílné materiály jak svodů ,  tak stavebních prvků. Jiné třídy hořlavosti a další a další.

Radek Červený:
Hlavně musíte svod dle normy uložit do netříštivé trubky. Už jste našel výrobce, který má atest na netříštivost trubky? Pokud ano, podělte se, mně se to zatím nepodařilo. To je takový malý legislativní zádrhel  ;)
Ale pojďme trochu liďštěji. Osobně se snažím skryé svody investorovi rozmluvit. Mají více nevýhod než výhod. Ten hlavní je riziko poškození fasády při průchodu bleskového proudu, ty další neméně závažné jsou například zatékání do pláště budovy po zaústění svodu. Zvlášť na paneláku, kde jde svod z rovné střechy a ne ze šikminy a není zde dostatečný prostor na okapovou smyčku s dostatečným rádiusem.
Mezi námi, a jde jen o můj soukromý názor, na takové ohyzdné krabici, jako panelák je, je celkem bezpředmětné řešit vzhledově rozdíl mezi skrytým a přiznaným svodem.
Konec konců, i venkovní svod jde udělat velice hezky při použití moderních výrobků a materiálů, ochranný úhelník považuji za minulost nebo standard pro zákazníka, kterého zajímá pouze cena.

Bohuslav Hrebeň:
.... a asi takto vyzerajú krabice so skušobnými svorkami !! :-[

Radek Červený:
Citace: Bohuslav Hrebeň  02.04.2009, 09:45

.... a asi takto vyzerajú krabice so skušobnými svorkami !! :-[

(jednicka)
Ta krabice asi nebude zkoušena na bleskový proud 100 kA, že?  :D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana