Je instalace skrytých svodů hromosvodu oprava alebo rekonštrukcia?
Jan Alin:
Citace: Jan Hájek 02.04.2009, 23:57
Revizní technik v případě hromosvodu, neukončí revizní zprávu větou o bezpečnosti zařízení, ale větou shodě provedení s požadavky normy.
V případě kolizí, které normě neodpovídají, ale jsou, musí zaujmout stanovisko a převzít za něj zodpovědnost.
V tom bych nesouhlasil. Zodpovědnost za zařízení má jeho provozovatel a za konstrukci zařízení ten kdo ho projektoval. Pokud by RT byl oprávněn převzít za něco zodpovědnost, pak by byl také oprávněn to zařízení nepustit do provozu, ale to RT nemá. RT není ten kdo něco povoluje nebo zakazuje ale ten kdo dává odborný posudek v jakém stavu zařízení je.
Jan Hájek:
Tak já bych souhlasil, myslím, že oba dva popisujeme stejnou situaci jinými slovy a konce.
Při psaní svého příspěvku jsem měl na mysli fakt, že revizní technik akceptuje jako správné řešení dle ČSN 34 1390 pozinkovaný drát či lano ( s ohřátím o cca 210 C dle ČSN 62305-1) vložený do trubky s teplotní stálostí do 60 či 80 C, s tím, že se jedná o netříštivou trubku, tím podepíše provozovateli blanco směnku.
Jan Alin:
Citace: Jan Hájek 09.04.2009, 23:17
Při psaní svého příspěvku jsem měl na mysli fakt, že revizní technik akceptuje jako správné řešení dle ČSN 34 1390 pozinkovaný drát či lano ( s ohřátím o cca 210 C dle ČSN 62305-1) vložený do trubky s teplotní stálostí do 60 či 80 C, s tím, že se jedná o netříštivou trubku, tím podepíše provozovateli blanco směnku.
Já reagoval hlavně na to že revizní technik v případě kolizí, které normě neodpovídají, ale jsou, musí zaujmout stanovisko a převzít za něj zodpovědnost. Jenže on nezaujímá stanovisko, popíše co normě neodpovídá a tím to končí. Stanovisko zaujme provozovatel.
Ta netříštivá trubka popisuje výrobek který ve skutečnosti vlastně nevznikl a je takový malý kostlivec v naší normotvorbě, našlo by se jich na celý velký hřbitov ;). Na druhou stranu, pokud bude svod vložen do trubky s teplotní stálostí do 60 či 80 C která je zazděná v omítce a pozinkovaný drát či lano se při úderu blesku ohřeje o 210 C tak trubku sice teplotně a mechanicky poškodí ale nezapálí. Větší nebezpečí je že se vlivem dynamických sil poškodí omítka. Jiná situace je ovšem v případě když firma která dělá zateplení prostě "zazdí" svody tak jak jsou do polystyrenu, to mě hlava nebere a že už jsem to párkrát viděl :'(.
Vytváření tzv skrytých svodů probíhá v této době hromadně při zateplování panelových domů a když vidím jakým způsobem se to dělá tak mě jímá hrůza. Je vůbec někde určena povinná kvalifikace toho kdo cokoliv dělá s hromosvodem?
Bohuslav Hrebeň:
Som rad že problém zateplenie verzus bleskozvod nepáli len mňa! Stretávam sa s názorom, že často obyvatelia domu rozhodujú o tom či zvod bude skrytý alebo nie. A firma, ktorá realizuje projekt nemá stým žiadne problémy! Mam pocit že nás predbehla doba. My sa školíme ako to máme robiť a druhý to realizujú ( ako im to vyhovuje!)
Petr Doležal:
Při zateplování jsem zásadně pro nekryté svody, jen prodloužit konzolky. Asi jsem technicko-estetický typ, mně se řemeslně provedené viditelné svody jeví jako estetický doplněk stavby.
O 30 metrovém svodu volně plandajícím v trubce, jeho zakotvení u střechy, provedení smyčky a ochraně proti zatékání ani nemluvě.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana