Kdo si myslí, že je ČSN EN 62305-2 (Ochr. př. blesk.) prakticky použitelná?
Jaroslav Ratiborský:
To : Hájek
Když si to myslíte,já vám tento názor neberu.
Zejména doporučuji všem a nejen vám pane Hájku si pozorně přečíst texty v bodech b) a d) uvedeného článku.
Obzvláště se mi zamlouvá tento závěr:
Snažme se proto, prosím, preferovat zdravý rozum a soudnost a vymezit tak extrémisty zpět do podzemí.
Jen mi chybí návrh jak ty extrémisty vymezit do podzemí.
Miroslav Macek:
Myslím, že renomované firmy a lidé, jejichž názor je odbornou veřejností s důvěrou přijímán, by měli přestat tutlat katastrofálná chyby a přehmaty, které se s normou ČSN EN 62305-2 dostaly v České republice do oběhu.
Nedostatky, které jsem zde dosud uvedl, jsou jen špičkou ledovce.
Jiří Schwarz:
Pohled trochu z jiné strany
Třebnice, vesnice několik km od Domažlic a Horšovského Týna. Před několika dny při bouřce bles "rozštípal" strom kus za obcí a v tu chvíli v části obce přišli obyvatelé o elektroniku, kterou měli právě v zásuvce.
Můžeme přemýšlet kolik koho bude stát oprava nabo výměna elektroniky, porovnávat to s cenou úprav a doplnění instalace o potřebné prvky na ochranu. Ale může někdo říci, že "příště" uhodí jinam?
Když měli lidé doma 2 žárovky, 1 vařič a někdo třeba i elektronkové rádio, asi mu stačila jiná ochrana před bleskem a přepětím než dnes, kdy je to samá elektronika a pro "jistotu" vše trvale "polozapnuté" ve StanBy.
Jan Hájek:
No třeba tím, že se budeme snažit dodržovat normu a vykládat její logiku tak jak se má ochrana před bleskem navrhovat a nebudeme poslouchat ty, kteří jí evidentně nepochopili.
Pokud si článek přečtete ještě jednou a tentokrát pozorně zjistíte:
1/ Provést analýzu rizika dle ČSN EN 2305-2
2/ v rámci této analýzy provést ekonomické vyhodnocení návratnosti ochranných opatření /netýká se samozřejmě rizika ztráty lidského života/
3/ Navrhovaná ochrana je vždy určitým kompromisem oproti maximalistické mu řešení
4/je potřeba jednotlivé profese sladit, tak aby ochrana byla co nejkvalitnější a nejefektivnějš í, již realizované hromosvody musí být udržovány v odpovídající stavu
5/ nedělat izolovaný hromosvod na stavbách, které se dají využít jako faradayova klec.
6/ nechránit detaily, které se nevyplatí chránit a jejichž zásah nezpůsobí požár.
7/ neustále v jednotlivých krocích zvažovat efektivitu a ekonomickou stránku /ČSN EN 2305-2/
8/ nebát se nové řady norem, protože principy se za posledních sto let nezměnili, jen toho víme víc a můžeme si díky statistickým průměrům šetřit, ale s rozumem protože 1,5 dítěte jsou 2
Doporučuji si přečíst i ostatní Davidovy články:
http://elektrika.cz/Members/prispevky?autor=david
Jaroslav Ratiborský:
Z Vámi zaslaného textu je vidět,že si vybíráte jen ty texty,které vám vyhovují.
K tomu již není co dodat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana