Jaká svítidla byste navrhovali do hobby dílny 12x10m?

<< < (2/4) > >>

Karel Srbecký:
 (poklona)  za odpovědi

Pane Horský, nečekám ba ani nedoufám, že v dnešní době udělá někdo něco zdarma, pokud se toho někdo bude chtít ujmout nechť mě kontaktuje mailem, ať se to neřeší zde.

Pane Šohajda, můžete mi prosím napsat proč jsou výbojky nanic?

Jirka Š. Svejkovský:
Výbojky jsou náročnější na údržbu a i zdroje jsou výrazně dražší. Vhodnou volbou trubic dosáhnete i příznivého barevného podání.
Mrkněte se po vhodných zářivkových tělesech s elektronickým předřadníkem (stroboefekt). Když zabrousíte na stránky výrobců, občas narazíte na sw, pomocí kterého lze osvětlení spočítat.
Nebo dejte práci někomu z kolegů.

Pavel Horský:
Citace: Lukáš Rotrekl  21.03.2009, 08:29

Tady bych to vzhledem k nižší výšce stropu viděl tak na 2x36 - 2x58W.

Tak to určitě neeeeeee.
Dílny by měly mít osvětlenost min. 500lx a to uvedený počet zářivkových těles určitě nesplní.
Co jsem si jen tak orientačně naházel do Wilsu, tak potřebuji 12ks zářivkových svítidel PER 258 ve v. 3m ( zavěšeny na řetízcích nebo lanku ) k osvětlenosti cca. 400lx, což ještě jak sami vidíte, neodpovídá požadované osvětlenosti dle ČSN EN 12464-1.
Svítidla samozřejmě s elektronickým předřadníkem ( jak psal kolega Rotrekl - kvůli odstranění stroboskopické ho jevu) a světelnými zdroji 58W/840.....podání barev Ra 80.

Lukáš Rotrekl:
To horský:
tímto sem myslel jedno svítidlo, kdyby jste četl otázku a pozorněji i moji odpověď, dočetl by jste se, že počet svítidel a konkrétní zdroj bych volil metodou pokus-neuspech výpočtem zřejmně také willsem.
A otázka zněla jaká zvolit svítidla.
Nevím jestli bych daty snižoval užitečnou výšku dílny zavěšením svítidel 1m pod strop.
Ale to už je na konkrétním zadání a místních podmínkách.

Taky mám z praxe nasvícenou kompletační dílnu vrtných strojů
Požadovaná osvětlenost 300lx. Použity svítidla 4x80W T5 s "hlubokozářičov ými" reflektory. Svítidla ve výšce cca 6,5m.
Nyní po 2 letech kontrolována intenzita osvětlení cca 420lx ve srovnávací rovině 1m.

Tehdy se rozhodovalo mezi výbojkami 400W a zářivkami. Tehdy vyhrály zářivky z několika důvodů:
1. Nižší instalovaný příkon (stejné množství svítidel)
2. Delší životnost zdrojů a jejich nižší cena ( s přihlédnutím k množství zdrojů cca stejné náklady na výměnu, ale není nutnost měnit ihned každý zdroj)
3. Rychlejší náběh
4. Lepší barevné podání

Jedinou nevýhodou zářivek byla vyšší pořizovací cena a to cca o 20%

František Šohajda:
Nikdy jsem nepočítal zářivky, ale co vím z praxe máme na operační sálech 800lx a hravě to dodají zářivky 18W ....teď nevím přesně kolik tak jich je ,  ale svítivostí vyhovují podle měření!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana