Jaká svítidla byste navrhovali do hobby dílny 12x10m?

(1/4) > >>

Karel Srbecký:
Potřeboval bych poradit s osvětlením svojí dílny.
Rozměry jsou 12x10m, výška stropu 4,2m.
Jedná se o dílnu "pro radost" dělám tam na autech, sem tam nějaké to bastlení u ponku.
Současný stav je více než žalostný, osvětlení tvoří výbojková svítidla z roku nevím kolik, takové ty Neználkovy klobouky natřené zevnitř bílou barvou.
Výbojky jsou v nich OSRAM 500W přesné označení neznámé a fungují bez předřadníku.
V dílně jsou 4 kusy rozmístěné rovnoměrně do čtverce o rozměru cca 7x7m.
Původně zde byla truhlárna.
Líbilo by se mi výbojkové osvětlení s teplotou chromatičnosti blížící se dennímu světlu, něco podobného mají např. v Mořském světě v Praze coby pracovní osvětlení.

Potřeboval bych vědět jaká svítidla, počet kusů a kde je vzít.
V blízké budoucnosti plánuji stropní podhled s cílovou výškou stropu 4m, pokud by to bylo možné líbilo by se mi umístění svítidel do podhledu.

#105 Opakované téma! Viz ...
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,7040.msg47689.html#msg47689
Otázka upravena.

Pavel Horský:
Výpočty a návrhy osvětlení patří do placených projekčních prací, proto nikdo neodpovídá, ale možná se na vás usměje štěstí a někdo z přítomných bez práce vám to vypočítá.

Lukáš Rotrekl:
Podle povahy práce a cílového osvětlení asi zářivky IP65, tzv. "prachotěsy".
Při výpočtu a návrhu osvětlení potom zvolit metodou pokus-neúspěch počet světelných zdrojů a jejich příkon v každém svítidle a počet svítidel. Tady bych to vzhledem k nižší výšce stropu viděl tak na 2x36 - 2x58W.
Podle doby pobytu bych pak volil jestli klasický indukční nebo elektronický předřadník. I kyž dnes asi elektronický všude....

František Šohajda:
Výbojky v dílně jsou na  nic...také jsem tak začínal...jedi ně záživková tělesa jsou to co potřebujete... ..jinak si musíte spočítat kolik jich tam dáte a jakých watáží....to už je na vás jaké tam chcete mít svítidla a jaký jas...na trhu je jich nespočet!

Lukáš Rotrekl:
a málem bych zapoměl, nezapomenout na stroboskopický jev, ale to záleží na tom co tam děláte a jaké máte stroje. Pokud použijete zářivky s elektronikou máte po starosti s rozfázováním.. .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana