Jak jistit a kde připojit FVE do stávající instalace?
Jan Máchal:
Mohl by mi někdo objasnit, případně podrobněji navrhnout
detailní provedení instalace fotovoltaické elektrárny na střeše klasického RD?
Jde mi především o stranu AC a konkrétně o typ připojení tzv. ZELENÝ BONUS.
Zajímalo by mě kde a jak jistit a kde připojit do stávající instalace,
s přihlédnutím na selský rozum,
platné normy (zejména pak 33 2000-7-712) a připojovací podmínky PDS. Několik věcí mi není stále úplně jasných.
#105#
IM:
Nejprve si stanovte výkon a potom podejte žádost s požadovanými přílohami distributorovi o stanovisko. Podle toho pak můžete pokračovat. Distributor bude určitě vyžadovat projekt (autorizovaný) ke schválení.
Projektant by měl vyřešit Vaše nejasnosti. Jste si jistý, že je výhodnější ZELENÝ BONUS než PLNÝ VÝKON do sítě? Bez výkonové bilance asi nelze konkrétně dále radit. A potom, je to věc smluvního vztahu.
Jan Máchal:
Já neuvažuji o výstavbě, jsem jen zvědavý. Názory na toto téma se rozcházejí, když se kouknu na referenční fotografie jednotlivých dodavatelských firem, tak si to každá dělá trošku jinak-po svém, tak mě zajímá, jak to vidí odborníci.Uved u řetězový příklad zapojení: PV panely-DC rozvaděč (svodiče přepětí, DC jištění)-střídač-AC rozvaděč (svodiče přepětí, jištění, elektroměr, popřípadě jiné ochrany[Umin, Umax, fmin,fmax])-připojení na stávající domovní rozvod! Ale kam? Například do obvodu 3f zásuvky v garáži? Myswlíte že je to možné? Chtěl bych znát Vaše názory.
IM:
Vzhledem k vysoce dotované ceně za kWh snad nemá význam si dělat PV panely (za deseti až statisíce Kč) pro vývod domácí zásuvky, ;Dale pouze do distribuční sítě a prodávat.
Jan Máchal:
Citace: Milan Illek 12.03.2009, 17:50
Vzhledem k vysoce dotované ceně za kWh snad nemá význam si dělat PV panely (za deseti až statisíce Kč) pro vývod domácí zásuvky, ;Dale pouze do distribuční sítě a prodávat.
Ale ne, špatně jste mě pochopil. Zamýšlel jsem se nad tím, jestli je možné využít obvod zásuvky (doslova přímo svorky oné zásuvky) jako připojovací místo FVE-typ zelený bonus, jak jsem tomu viděl už v několika případech. Jde mi o obyčejný názor, jestli lze výkon FVE-typ zelený bonus vyvést kdekoliv v objektu. kde je přístupná vhodně dimenzovaná instalace, nebo jestli jsou na přípojné místo zvláštní požadavky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana