Jak lze zapojit myčku, var. konvici, mikrovlnku a el.troubu kdyz mam jen 3x16A?

(1/5) > >>

Jirka N:
V novem bytě mám v kuchyni jen 3 zasuvkové okruhy a vzhledem k uvedeným spotřebičum by to asi chtělo o jeden víc. Poradíte který z uvedených spotřebičů musí mit samostaný okruh, a ktere mužou být pohromadě? Samozřejmě že bych chtěl mit zapojenou i lednici a např. mixer.

#105#

Václav 3:
 Bylo by velice užitečné prozradit příkony jednotlivých spotřebičů a také zvážit, které spotřebiče je třeba provozovat najednou. Dále je třeba uvažovat i hodnotu hlavního jističe a zda je přívod jednofázový nebo třífázový.

Provoz lednice a mixeru by neměl dělat potíže.

Jaroslav Hasala:
Obecně platí, že každý spotřebič nad 2 kW by měl být připojen na samostatný okruh, tedy by měl mít samostatné vedení z rozvodnice a samostatný jistič.
V domácnostech je to obvykle například pračka, myčka a el. trouba. Možná také mikrovlnka s grilem. Rychlovarná konvice může mít také nad 2 kW, ale tam se obvykle samostatný okruh nedává, vzhledem k době provozu. Také nelze zaručit, že bude stále připojená z jednoho místa (zásuvky).
Ve vašem případě by tedy měl být samostatný okruh pro myčku a pro troubu. Ostatní spotřebiče by mohly být na zbylý okruh. Vzhledem k jističi před elektroměrem (3x 16A) je nutné okruhy připojit na různé fáze.

Jirka N:
Abych byl uplně přesný, z rozvodnice jsou 3 samostatná vedení (pro zasuvky) + 1x třífázové pro varnou desku. Podotýkám, že jde o úplně nový byt, takže zapojení do rozvodnice je jistě OK. Třífázi pro var.desku jsem schvalně nezminil protože bude na jiném místě než trouba a stejně asi nemůže byt trouba pripojena společně s deskou. Tudiž mi zbývaji 3 vedení a již zmíněné spotřebiče. Rád bych vedl kabely v liště nad podlahou a vedení prodloužil pomocí nástěnné krabice. Snad to není proti žádnému předpisu...?? ?? Myčku chci dát určitě zvlášť a pak jsem myslel, že bych zapojil dohromady zásuvky na lince (varna konvice) společně s lednici a na třetí okruh mi zbývá mikrovlnka + trouba. Šlo by to takhle?
Příkony jsou následující: myčka 3kw, konvice 2kw, trouba 2,5kw, mikrovlnka 1,5kw.

Jaroslav Hasala:
No já bych to udělal tak, jak jsem popsal dříve. Myčka a trouba samostatně, na třetí okruh zbytek.
Na jednofázový okruh, jištěný 16A můžete připojit 3680W.
Trouba + mikrovlnka dělá dohromady 4 kW, to je moc ...
Mikrovlnka + konvice dělá dohromady 3,5 kW, k tomu lednice cca 150W, to by jakž-takž šlo ...

Navíc ta konvice bude v provozu vždy jen krátkou dobu, příkon mikrovlnky záleží na nastavení výkonu a lednice taky neběží nonstop.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana