Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAK TO MÁ BÝT? - projekty, návrhy, rozpočty
| | |-+  Představuje krytí IP pracovní podmínky?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Představuje krytí IP pracovní podmínky?  (Přečteno 2883 krát)
Miloslav Sirový
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 27.06.2006, 22:06 »

Základní otázkou je, zda krytí uvedené na el. zařízení znamená, že toto zařízení má v tomto prostředí také pracovat? Koupili jsem od zatím nejmenované firmy snímače polohy v krytí IP67, ale stačí na ně dát kapku vodu a nefungují! Firma se hájí tím, že do nich voda nevnikla a po utření jsou dál schopné provozu. Já si myslím, že by v tomto prostředí, které je deklarované krytím IP mělo zařízení i pracovat. Oporu v normách jsem ale nenašel.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #1 kdy: 28.06.2006, 07:12 »

I když to možná působí nelogicky, norma ČSN EN 60529 ve své předmluvě uvádí:"Norma platí pro ochranu elektrických zařízení krytem, kdy je způsob ochrany vyjádřen pomocí IP kódu......"
Takže výrobce bude tvrdit, že krytí zaručí, že zařízení nebude v tomto prostředí nebezpečné a toto prostředí nebude zařízení poškozovat. Právě na tom slovíčku "ochrana" bude mít výrobce založeno tvrzení, že stupeň krytí IP nevypovídá nic o tom, jestli v "nejhorším" prostředí, v jakém je zařízení možné provozovat, bude "funkčně" pracovat správně.

Blbě, nesmyslně, nelogicky působící věc, která ale v rozporu s normou pro bezpečnost není.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Georgis Fasulis
*

Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.

« Odpověď #2 kdy: 28.06.2006, 10:36 »

Je to totéž jako bych koupil svítidla s krytím IP65 a ty mi po styku s vodou přestaly svítit. Já bych jim taková svítidla hodil na hlavu a dál bych od nich nic nebral. Totéž bych doporučil vám.

G.F
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.011 sekund, 20 dotazů.