Jakou zvolit kapacitu akumulátoru pro napájení sonografu?

<< < (2/8) > >>

Dingo:
Oprava, špatně sem to spočtl 0,28A je cca 65W takže by měnič při 100% účinnosti bral 5,42A.

Jaroslav Hasala:
V podstatě by se dalo říci, že základní chybu jste udělal v tom, že jste změřil odebíraný proud na 230V a počítal s tímto proudem i na 12 V.
Jenže při stejném výkonu je odebíraný proud na 12 V podstatně vyšší.

Můžeme vycházet ze vzorce P = U * I  (učiník pro zjednodušení neuvažuji)

Pokud dosadíme proud 0,28 A a napětí 230V, vyjde nám cca 65 VA.
A pokud to spočítáme na 12V, potom 65 VA/12V = 5,4A. Ještě se to trochu navýší o ztrátu v měniči, ten určitě nemá účinnost 100%.

Určitě by to chtělo změřit odebíraný proud na těch 12 V, z tohoto údaje se potom dá něco vypočítat.

Každopádně, baterie 3 Ah je pro tuto aplikaci zcela jistě nedostatečná, jak jste si konečně sám vyzkoušel... ;)

Pokud je vnitřní zapojení toho přístroje takové, že pracuje na malé napětí, potom by jistě stála za zvážení možnost navržená kolegou Tomášem Fukem, zapojit malé napětí přímo do přístroje. Musel by se na to někdo podívat, nebylo by od věci také zkusit se poptat u výrobce.
Ale byl by nutný zásah do konstrukce přístroje.

Ludek Novy:
 (poklona)  za všechny odpovědi!
To Jaroslav Hasala:
Že to bude poněkud složitější než "3Ah=3A po dobu 1 hodiny = pro můj případ více než 9 hodin provozu",  jsem "jaksi tušil" ještě než jsem si měnič,akumulátor a nabíječku zakoupil. Říkal jsem si, že tolikanásobné teoretické předimenzování mého požadavku na 1-1,5 hodiny, musí následně v praxi stačit a "risknul jsem to".  ::) Ovšem po fiasku s 12 minutami v reálu jsem si už nedovolil selským rozumem přepočet: požadovaný násobek dvanácti minut provozu je roven násobku kapacity akumulátoru. Chtěl jsem se tentorát raději zeptat povolaných.
To Fuk Tomáš:
1) hodnoty mnou namněřené beru s rezervou, uvedl jsem je pouze pro informaci. I když si myslím, že měřidlo jakž takž funguje. Na druhou stranu na výstupu z měniče např. ukazuje 200V místo 230V.
2) to je přesně to, co jsem chtěl slyšet - 4násobná kapacita akumulátoru by mohla znamenat 6násobnou dobu chodu. Vodič od baterie k měniči je z mého laického pohledu "pořádný" - nemám to teď před sebou, ale možná 2 mm mědi v průměru (ne průřez, průměr).
3) chtěl jsem se právě vyhnout zásahu do sonografu (poměrně drahá záležitost),  navíc příjemné zjištění bylo, že měnič je velmi lehký - hmotnost v porovnání s akumulátorem zanedbatelná.
Ještě jednou  (poklona)  za reakce, L.N.

Ludek Novy:
Aha, potřebuji tedy 5,4A - měnič má dle návodu 90% účinnost, tzn 6A. Pro hodinu práce tedy akumulátor 6Ah, hodina a půl 9Ah?
30W jsem naměřil po dobu asi minuty, myslím, že se výkon/příkon nemění, je stále stejný.

Pavel Plhal:
Myslím, že jste nepochopil jednu zásadní věc.
Potřebujete takovou baterii, u níž vám po dobu provozu napětí nebude klesat.
U 9Ah vám rychle spadne napětí dolu a výkon je v háji.  Tak jednoduše se to spočítat nedá.
Když zvážím příkon 150VA/12V=12,5A
Za hodinu 12,5Ah ,  za 1,5H = 18,75Ah ,  řekněme 20Ah +  100% rezerva = 46Ah ,  k tomu připočítat pokles dlouhodobým provozem, takže bych si typnul na 55Ah ,  což je do auta.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana