Jakou zvolit kapacitu akumulátoru pro napájení sonografu?
Fuk Tomáš:
Ovšem podle týchž vybíjecích charakteristik byste potřeboval pro prodloužení doby vybíjení z 12 minut na 1 hodinu (při stejném proudu) kapacitu 10 Ah a pro 1,5 hodiny kapacitu 14 Ah.
Bohužel do toho vnáší určitou nejistotu vnitřní odpor akumulátoru, který také neznáme.
Takže pravda bude někde uprostřed - pro 1,5 hodiny běhu by měl vyhovět (bez rezervy na stárnutí) akumulátor 12 Ah.
Pozor na jeho nabíjení - neměl by se nabíjet až do plynovacího napětí (pak rychle stárne), a udržovat by se měl jen na 13,8 V. Nabíjecí proud by neměl překročit 1,5 A, jinak zase bude rychle stárnout.
SMILEK:
Citace: Ludek Novy 24.02.2009, 20:04
Nicméně, co mi můj pokus řekl? Může mi někdo interpretovat výsledky? ;) Abych se vrátil k původnímu dotazu, jakou kapacitu akumulátoru potřebuji? ::)
Co Vám Váš obskurní pokus řekl? Třeba to, že vážit na tržišti banány a pomeranče s využitím Archimédova zákona je sice možné, ale poněkud nepraktické a maličko nepřesné (dance).
Pokud se dá Vašim nynějším číslům věřit (a odběr je tedy něco přes 30W), pak pro 1,5-2hod. provozu použijte (s rezervou) 12Ah gelový akumulátor, jak zcela správně doporučují předřečníci. Můžeme pak řešit další detaily (nabíjecí proudy a napětí, teplotní kompenzace, počty cyklů či správnost označování různých typů akumulátorů), ale nic přesnějšího se zde už nejspíš nedozvíte a z praktického hlediska Vám to už asi také k ničemu nebude. :)
Pozitivní je, že nebudete muset na zádech tahat tu autobaterii ;).
PS: to Dingo: Máte samozřejmě pravdu, AGM a GEL technologie nejsou totéž. AGM používá separátor na bázi skelných vláken, GEL pak elektrolyt ve formě gelu. Obě technologie ale patří do kategorie VRLA (ventilem řízené bezúdržbové - valve regulated lead acid). Otázkou je, zda vzhledem k účelu použití tazatelem není toto dělení spíše námětem na hádku s prodavačem (necpěte mi pořád ten gelový, chci AGM, slyšíte? AGM!!). :)
Dingo:
Co je to AGM a GEL samozřejmě vím, já sem je podotkl, že prakticky všichni prodejci prezentují AGM aku jako že jsou gelové!! Což je lež, klam.... S gelovým aku se lze setkat málokdy. Jinak pro oba typy platí stejné podmínky nabíjení.
SMILEK:
Dingo: Omlouvám se Vám, upravoval jsem ještě dodatečně narychlo své "PS", takže to chvilku dávalo zcela jiný smysl. Jinak s gelovými AKU se na rozdíl od Vás potkávám téměř pořád ;).
Radek Červený:
zkuste tento jednoduchý výpočet
Doba zálohování se dá spočítat podle vzorce:
T=C/(2+(P/10)), kde T=doba zálohování v hod., C=kapacita akumulátoru v Ah, P=příkon čerpadla ve W.
Příklad: čerpadlo 60W, akumulátor 12V 40Ah, T=40/(2+60/10)=40/8=5hodin.
Je třeba k tomuto vzorci zohlednit vlastní spotřebu a účinnost měniče.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana