Jak jistit dva paralelní kabely?

<< < (2/7) > >>

Štefan Beláň:
Pokud se jistí paralelní kabely společným prvkem, hodnota jištění, proti přetížení - vyjímečně proti zkratu, musí odpovídat pro jmenovitý průřez jednoho kabelu.

Jištění paralelních kabelů není tak jednoduché, jak se na prvý pohled zdá. Je nutné znát a zvážit všechny okolnosti uložení a ukončení.

Petr Doležal:
Trochu rozvinu p.Beláně o tom zvážení okolností.  1. Pokud mi vyhovuje jištění jednoho kabelu pro dané proudové poměry a přidávám kabel jen pro snížení úbytku pak samozřejmě pojistka společná pro oba kabely (navržena pro jeden kabel, jak psáno)  2. Pokud mám však třeba 2 kabely pro přenesení větších proudů tak společná pojistka navržená pro součet průřezů a celkový proud má to úskalí, že když např. zkrat vznikne v polovině jednoho kabelu, tak tento zkrat je krmen ze dvou stran (i přes zdravý kabel) a poměr impedancí vedení směrem ke zkratu je 1:3, takže zkratový proud je nerovnoměrně rozložen, nikoliv 1:1 (jak tomu je při provozních proudech) a to je to úskalí, kdy kratší úsek může zahořet. Samozřejmě, že ne zcela přesně 1:3, protože jsou nějaké předřazené impedance, zřejmě jen trafa a sítě vn, ale přesto. Proto např. zmínka o dodatečných protipožárních opatřeních v čl.473.2.4N1  3. Závěr: pokud mám paralelní kabely z důvodů velkých proudů a jištěných společným prvkem, není problémem přetížení, protože odběr je na konci přes oba kabely fifty-fifty, nýbrž tepelný (ekvivalentní) zkratový proud. Lépe a jednodušší je jistit každý zvlášť, jinak je třeba poměry počítat, počítat.  Předpokládám, že hovoříme o "těžkých" průřezech přívodu od traf a hlavních rozvaděčů, nikoliv o nějakém "dodo" CYKY 2,5

Štefan Beláň:
TO: Doležal
Díky, nemám tolik trpělivosti. Je to naprosto přesné. Osobně se mi líbí také jedno společné jištění, ale co v případech kde jsou paralelní kabely 3 nebo dokonce 4. Tam je společné jištění již velice riskantní z hlediska zkratových poměrů na jednom z kabelů.

Petr Doležal:
<p>Není co dodat !</p><p>Snad jen na dokreslení: Příklad byl na zkrat v polovině kabelu. Ale představme si zkrat na kabelu 5 či 10m od jištění, tak to je mnohem horší. </p>

H:
Jestli mohu ještě navázat na toto starší téma ...

Chtěl bych se ovšem zeptat spíš na samotné fyzické provedení tohoto jištění.
Mějme rozvodnu s hlavním rozvaděčem. Z něj chci napojit třeba 4 mi paralelními kabely 1-AYKY podružný rozvaděč.

Čili v onom hlavním rozvaděči umístím 4 lištové odpínače, z nich samostatně každý kabel, na druhé straně předpokládám stačí osadit vhodně dimenzovaný vypínač.
Musí být ale osazený vypínač i v tom hlavním rozvaděči, kde je jištění vývodu 4mi samostatnými pojistkovými odpojovači?
Minimálně odsud totiž ten vývod nijak najednou nevypnu, ale nevybavuji si nějaký takový požadavek v normách.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana