Jak jistit dva paralelní kabely?
Štefan Beláň:
TO: Hlavatý
Paralelní kabely se posuzují jako jeden obvod, a proto musí být vybaveny přístrojem pro společné odpojení, v souladu s ČSN 33 2000-4-46 ed. 2, čl. 462. (!)
Způsobů provedení je mnoho a proto nemá smysl zde rozebírat jednotlivá technická řešení. ;)
H:
Citace: Štefan Beláň 20.02.2008, 13:19
Způsobů provedení je mnoho a proto nemá smysl zde rozebírat jednotlivá technická řešení. ;)
Ano, nejde mi o řešení konkrétní situace, snad to tak nebylo pochopeno. :-)
Přístroj pro společné odpojení je v mém modelovém příkladu osazen na vstupu onoho podružného rozvaděče, jde mi spíš o to, zda tento přístroj pro společné odpojení musí být osazen na obou koncích kabelového vedení nebo ne ... ?
Štefan Beláň:
To nějak nechápu? Vypínač (odpojovač) může být pouze jeden, pokud se nejedná o kruhové vedení. :o
Vypínaní vedení (obvodu) na konci je technický nesmysl. ::)
Petr Doležal:
A jen tak na okraj, nezapomeňte dát na konce těch paralelních kabelů také pojistky.
H:
Citace: Štefan Beláň 20.02.2008, 14:29
To nějak nechápu? Vypínač (odpojovač) může být pouze jeden, pokud se nejedná o kruhové vedení. :o
Vypínaní vedení (obvodu) na konci je technický nesmysl. ::)
Zrovna včera jsem byl v jedné rozvodně.
Hlavní rozvaděč, v něm X lištových odpínačů, X paralelních kabelů.
Tyto kabely vstupovaly do podružného rozvaděče, kde je na vstupu jeden vypínač.
Neboli jištění pojistkami v hlavním rozvaděči, vypínací prvek v podružném rozvaděči.
Črtnul jsem to raději do Sichru ...
Po nás se chce napojení nějakých dalších rozvaděčů, proto můj dotaz směřuje k tomu, zda je to takto provedeno správně (stávající stav), anebo zda pro nové vývody mám počítat i s osazením vypínacího prvku i v oné hlavní rozvodně?
Neboli ještě jednou úplně polopaticky:
Musí být řešení společný vypínací prvek - paralelní jištění - paralelní kabely - společný vypínací prvek
Nebo je dostačující řešení paralelní jištění - paralelní kabely - společný vypínací prvek
Při pohledu od zdroje.
Citace: Petr Doležal 20.02.2008, 14:49
A jen tak na okraj, nezapomeňte dát na konce těch paralelních kabelů také pojistky.
Proč by muselo být identické jištění i na druhém konci vedení, tomu už teda nerozumím vůbec (no)
Jen mě pak trklo, jestli by v onom podružném rozvaděči neměl být místo vypínače spíše jistič, společný pro všechny paralelní kabely (jištění proti přetížení, neb jistič se nahazuje jednodušeji než vyměňovat X pojistek).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana