Kolik wattů mužu připojit na 100m dlouhou prodlužku?
ALCR:
Citace: Lukas V. 19.02.2009, 17:30
Kamarád vlastní chatu bohužel bez elektrické přípojky tzn. ,že když potřebujeme elektriku tak si ji natáhneme pomocí prodlužovaček (asi 4kusy) od souseda. Vzdálenost cca 100-150m. Jaký je max. výkon který na to můžeme připojit?? Respektive utáhne nám to pár počítačů s monitory? Poraďte prosím
Celková délka pohyblivého přívodu nemá překročit 50 m. A vy zde hovoříte o prodlužováku 100-150 metrů dlouhém, navíc není ani v kuse, ale dokonce ze čtyř kusů a to ještě nevíme jaký mají tyto kusy průřez, jestli mají zásuvky a vidlice s krytím pro venkovní prostředí. Úbytek napětí a impedanční smyčka bude u této obludnosti určitě mimo přípustné hodnoty a o proudové zatižitelnosti můžeme bez znalosti průřezů a údajů z měření jen spekulovat. A chránič zřejmě použit není.
Já bych ten váš výtvor klasifikoval jako pokus o sebevraždu, nebo vraždu.
Jsou tři možná řešení
1. nechat na příslušné zahrádce zřídit regulérní přípojku
2. nechat vyrobit prodlužovák v kuse a v dostatečném průřezu (průřez se musí vypočítat)
3. obejít se bez elektřiny a jezdit si na zahrádku odpočinout od civilizace
Obdobná diskuze je zde http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,4976.0.html
Jaroslav Hasala:
Citovat normy asi nemá žádný zvláštní význam.
Čistě z praktického hlediska : nemusí to vůbec fungovat - se zatížením bude klesat napětí - a také to může být nebezpečné, zejména při připojení do TN-C (dvoužilově připojené) zásuvky 230V.
Pokud jde v daném případě o trvalé připojení, jistě by bylo vhodné zřídit trvalou přípojku.
Pokud jde o nějakou jednorázovou záležitost, i zde je možné nějaké řešení.
Lehce zkušený elektrikář by si s tím měl poradit a snad by vám také zapůjčil kabel dostatečného průřezu. Pro tento případ si dovedu představit např. kabel nebo šňůru 5Cx 4 - 5Cx 6, napojený ze zásuvky 400V (pokud je k dispozici), ukončený nějakou zásuvkovou skříní s proudovým chráničem 0,03A.
Na konci vedení, u zásuvkové skříně by bylo více než vhodné zřídit nějaké uzemnění (postačí i jedna zemnící tyč).
Jaroslav Svárovský:
toto je vyhovující pro přenos
http://www.svitidla-osvetleni-elektro.cz/1-ayky-3x25-re/cz/d-78635/
Hugo K.:
Těsně před tím než byl odkaz p.Svárovského zablokován jsem se na tuto nabídku podíval.Prohlí žel jsem tam oranžový zahradní prodlužovák.Mo žná,že jsem blbě četl,ale zdálo se mi,že kabel prodlužováku je 2 x ?.Bohužel se na stránky nedokážu znovu dostat.
Jaroslav Svárovský:
esvit.cz
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana