Kolik wattů mužu připojit na 100m dlouhou prodlužku?
Pavel Plhal:
Citace: ALCR 21.02.2009, 18:34
Dvoužilový prodlužovák se smí prodávat a používat, ale musí mít vidlici a zásuvku II. třídy a do té zásuvky nesmí jít zastrčit vidlice I. třídy, jenže tu jsou dva podstatné problémy respektive hrozby
1. ty zábrany proti zasunutí vidlice I. třídy jdou poměrně jednoduše odstranit (viděl jsem to nejednou a argument vlastníků těchto prodlužovaček "když vona tam nešla strčit ta normální vidlice (wall))
2. 2 ze 3 kutilů v případě poškození zásuvky či vidlice dají I. třídu (protože II. neseženou >:()
Já osobně koupi takovéto prodlužovačky každému, kdo se zeptá rozmlouvám.
Pokud někdo chce poctivý prodlužovák na stavbu, zahradu a pod. doporučuji http://www.munos.cz/cz/?page=munos_profi
Jenže tohle neřeší prodlužku 100-150m dlouhou, jak zní dotaz!
ALCR:
Citace: Pavel Plhal 21.02.2009, 20:18
Jenže tohle neřeší prodlužku 100-150m dlouhou, jak zní dotaz!
To jsem reagoval na předchozí dotaz ohledně dvoužilového prodlužováku.
Úvodní dotaz lze vyřešit
1. nechat na příslušné zahrádce zřídit regulérní přípojku
2. nechat vyrobit prodlužovák z jednoho kusu kabelu a v dostatečném průřezu, zřejmě by měl být dostatečný kabel CGSG 3x4
Josef Bubliver:
Na chatu zřejmě vozíte notebooky a pokud máte monitory, tak asi ne CRT, spíš displeje. To by bylo z hlediska spotřeby a úbytků na vedení jediné plus.
Z proudové zatížitelnosti daného průřezu lze dále pokračovat ve výpočtech... Nikdo to však za vás neudělá, a to z důvodu spíše výchovného.
Zápory jsou jednoznačně dány, jak už bylo naznačeno v předešlých příspěvcích. Sám bych se obával dotykového napětí při poruše, a tak bych soustavu prodlužovaček neriskoval. Přístroje citlivější na úroveň napětí by už rovněž nemusely fungovat, pokud tedy nejde o chatu za transformátore m.
Nechci se moc zamýšlet nad přechodovými odpory mezi zásuvkami a vidlicemi, resp. o postupné oxidaci v zásuvkách, zejména pokud jich několik (jak dlouho a jak často) leží ve vlhkostně proměnlivém prostředí (na noc je asi neschováváte)..., ale poznámku nelze opomenout.
100m CGSG většího průřezu, jak tu již padlo, plus přizemnění co nejblíž chaty - to jsou minimální požadavky na přežití.
Jestli jste domluveni se sousedem, tak je zbytečné radit přípojku...
Pavel Plhal:
P.S.: Víte proč je řeč o přizemění??
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana