Jak je možné vést datové sítě ve stejné liště jako rozvody 230?

<< < (2/3) > >>

Mařík Pavel:
To p. Černý
Odzkouseno mam, priznam se, soubeh jen do 400V. K vedeni datovych vodicu s vyssim napetim jsem se jeste nedostal. Muj nazor je, ze by se to rusit nemelo. ČSN EN 50174-3 udava, ze pri krizeni datovych kabelu a kabelu vn by mel byt odsttup 0,1m, pri soubehu 0,3m, vedeni v zemi. Jedno z vedeni musi byt v chranicce.
To p. Mony ČSN EN 50174-2 je jiz v platnosti? Asi si budu muset aktualizovat data,  (poklona)  za info.

PS: pokud by jste chtel opravdu zajistit datove vedeni bez ruseni, puste se do optiky. Cena je pry uz prizniva. Pokud by jste mel zajem, mohu dat kontakt na firmu, ktera ma praxi s rozvodem nejen metaliky, ale i optiky v prumyslovych provozech. Jsou sikovni a nejsou drazi.

Praci zdar a rukam klid. :-)

Vojtěch Běhunčík:
ČSN EN 50174-2  Informační technika - Instalace kabelových rozvodů - Část 2: Plánování instalace a postupy instalace v budovách má účinnost od 1.1.2003.
Jsou ve vašem případě použity pro datovu síť stíněné kabely (FTP) ? Jak široký byl ten kanál (lišta) ? Byly kabely alespoň svazkovány do 2 svazků (silno a data) ?
V každém případě je vhodné použít kovovou přepážku a zajistit polohu kabelů (svazků kabelů) tak, aby byly co nejdále od sebe.

Martin Mudroch:
Co jsem viděl, tak svázané zatím nebyly. Určite to jsou to obyčejné UTP kabely. Ten kanál jsem neměřil, ale odhadem myslím, že je to okolo 150x80.

Miroslav Janča:
Výhodnou vlastností zkroucené dvoulinky je kompenzace induktivní vazby, proto také dovoluje přenášet vysoké bitové rychlosti. Přesto si však myslím, že by měl být nestíněný kabel oddělen.
Existuje tam kapacitní vazba mezi kabely. Rušení do sítě je zřejmě vzhledem k úrovni datového signálu nepatrné, ale co kdyby byl na silovém kabelu zapojen nějaký větší odběr nesinusového průběhu ?

Petr Doležal:
zkuste tento link, na "elektrice" již v 2003 článek

http://elektrika.cz/data/clanky/oink030514/view?searchterm=informa%C4%8Dn%C3%ADmi%20kabely

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana