Jak je možné vést datové sítě ve stejné liště jako rozvody 230?

(1/3) > >>

Martin Mudroch:
,
tento týden jsem v jedné kancelářské budově viděl probíhající rekonstukci elektroinstala ce a datových sítí. Všechno se dávalo do parapetních kanálů - asi Kopos EKE nebo PK. Celkem mě překvapilo, že se dávaly dalové i silové kabely do jedné lišty bez použití jakékoliv přepážky nebo vícekomorové lišty. Chtel bych se tedy zeptat, jestli je to tak správně resp. jestli se to tak běžně dělá a smí se to dělat? Přijde mi pak divné, proč by se vyráběly lišty s přepážkami a stíněním, když by je nikdo nepoužil. Případně jestli existuje nějaká ČSN, která by se zabývala podobnými instalacemi (souběhy kablelů datových a silových apod.)?

Předem  (poklona)  za info, jak to v praxi chodí.

Zdenek Huja:
(poklona)
Kabely by měly být odděleny alespoň přepážkou,nebo je dát do dvou lišt.Jedinej problém vydím v rušení dat kabelů a v elmag indukci.Dělat by se to nemělo.Dělá se to z jednoho důvodu a to jsou peníze, investoři většinou tlačej na ceny a tak se to takhle ojebává.

Mařík Pavel:
Pane Mudroch, neni mi znamo, jestli se soubehem techto kabelu zabyva nejaka norma, musel bych to hledat a to se mi v tento cas opravdu nechce, ale povazte, ze oba druhy kabelu maji dvojitou izolaci. Z elektrickeho hlediska by to v listach, kde se poskozeni kabelu nepredpoklada, nemelo mit zadny vyznam. Pote tedy nevadi, ze jeden kabel vede nizke a druhy vysoke napeti. Co se tyce nazoru pana prede mnou, nenechte se vysmat. Drive, kdyz se jeste delali datove rozvody koaxialnim kabelem RG58, to bych jeste nejake ruseni bral. Dnes pri technologii datovych vodicu UTP uz k zadnemu ruseni nemuze dojit. To je proste dany fakt kroucenych paru v kabelu. I kdyby nahodou mel nekdo pocit, ze by mohl byt jeho datovy kabel nejak rusen, vyrabi se i UTP kabel ve verzi se stinenim.
Muj zaver: Nereste to, je to tak bezne...

Hezky vecer, noc ci den.

Pavel Černý:
to Mařík
Máte z praxe odzkoušeno, že nedochází u kroucených párů k rušení? Ptám se proto, že mě zajímá zkušenost někoho jiného. U nás se zatím stále dodržuje praxe odděleného vedení ethernetu od siloviny, vždy kabely s kroucenými páry a stínem ( případně i se stíněnými páry),  trasy z pozink trubek nebo mars žlabů v místech výskytu kabelů 3,6 a 22kV. Parapetní kanály jsme dělali taky v místech koncových připojení (horní kanál zásuvky pro spotřebiče, střed ethernet, spodní patro zajištěné napájení pro PC - zásuvky 230V barevně odlišené).

Pavel Mony:
,
touto problematikou se zabývá norma ČSN EN 50174-2 - Informační technika - Instalace kabelových rozvodů - Část 2: Plánování instalace a postupy instalace v budovách. Konkrétně kapitola 6.4 - Elektrické rozvodné systémy a kapitola 6.5 - Oddělení obvodů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana