Jak je možné vést datové sítě ve stejné liště jako rozvody 230?

<< < (3/3)

Milan Karvánek:
Jakožto čistokrevný silař se na to dívám tak, že UTP vedení mi 400V oneohrozí.  Zato slaboproudí experti a počítačoví bastlíři po nás vždy důsledně vyžadovali oddělování a dodržování vzdáleností a to zejména při souběhu. V poslední době naopak ještě někteří požadují UTP se stíněním, právě z důvodu, že si nejsou jisti jestli se někde něco náhodou příliš nedotýká. Možná také bude dobré brát v úvahu možnost přepětí a indukce. Jistě by k tomu měli co říct experti na přepěťovky. Osobně jsem zastáncem dodržování norem, takže bych tu vzdálenost dodržel.
P.S. Připáskované UTP přímo na žíly stoupačky 400V jsem viděl nedávno v jednom paneláku a zatim jim to prý funguje. To ale nedělali odborníci, nýbrž parta pubescentů.

karel karasek:
Dovoluji si upozornit, že neexistuje "stíněný kabel UTP" ,  protože právě zkratka UTP znamená nestíněný kroucený párový kabel.
Stíněné kabely jsou STP = Shielded/Screened Twisted Pair (stíněný párový kroucený),  nebo FTP či FsTP (stíněný Al fólií).
V průmyslvých aplikacích se téměř vždy požaduje použití stíněného TP, v budovách je vliv rušení podceňován a používá se UTP. Tvrdit, že těsný souběh s rozvody 220VAC nemá rušivý vliv na komunikační kabely je nesmysl, i když práci běžného uživatele PC zvýšená chybovost přenosou dat příliš neovlivní.

Milan Selezan:
Nakoľko podľa popisu sa jedná o kancelárku budovu, tak predpokladám použité žiarivkové svietidlá. Hoci sú kompenzované, ale aj tak sa z nich sieť silnoprúdu "špiní" a to sa môže prenášať aj na datové siete. Preto rozhodne by sa mali použiť pre data STP a hlavne keď chcú využívať rýchlosť prenosov cat.5 a novších. Ono to pri nížších prenosových rýchlostiach nie je poznať, ale čo keď sa budú chcieť využiť aj tie vyššie? Osobne by som určite použil prepážku v kanáli.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana