Je možné instalovat domovní rozvaděč v chatě s krytím IP30 nad kuchyňský dřez?

(1/3) > >>

Bastien Griffin:
Dotaz ohledně instalace rozvaděče, použití proudového chrániče a hlavního vypínače. 1. je možné instalovat domovní rozvaděč v chatě s krytím IP30 nad kuchyňský dřez - dolní hrana cca 80cm vysoko nad dřezem? 2. jaké jsou zásady pro výběr vhodného proudového chrániče? měl by být o třídu vyšší než hlavní jistič? např. při hl. jističi 3x25 použít chránič 40A? 3. je nutné mít v rozvaděči hlavní vypínač, nebo je možné to řešit jednotlivými jističi k okruhům? popř. chráničem? 4. mohu použít z pohledu norem 1 proudový chránič předřazený všem okruhům kromě světelného? světelný okruh by byl zapojen nezávisle na chrániči.

Zdenek Hejčl:
K vašemu dotazu
1/ nelze
2/ 25 A chránič
3/ nemusí být vypínač
4/ v dřevěné chatě ?  přes chránič i světla

Pavel Horský:
Jen k hlavnímu vypínači: nemusí být instalován, ale já osobně to doporučuji. Při pozdějším případném zásahu do rozvaděče je více než vhodné, vypnout si přívod na jističe tak, abych si byl 100% jistý, že mi žádnej moula nenahodí hl. jistič u hodin.

Bastien Griffin:
ještě doplnění k dotazu:

1 - v jaké vzdálenosti může být rozvaděč nainstalován?

2 - v případě, že výrobce nabízí pouze chrániče 20 a 40A je předpokládám lepší použít 40, nebo je striktně dané, že chránič musí korespondovat s hodnotou hlavního jističe?

4 - ano dřevěná chata - nebyl by nějaký problém s normou v případě použití chrániče pro všechny okruhy, protože potom by prakticky měl funkci hlavního vypínače? Myslím, že v některých dřívějších diskuzích jsem zaregistroval, že to není úplně ok?

Jiří Sedlmajer:
Zastavil bych se jen u bodu 2),  jištění chrániče proti nadproudu. Problém je v tom, že uvedený proud na jističi např. 25A, může být po určitou dobu ve skutečnosti až o skoro poluvinu vyšší. Kdežto u chráničů toto neplatí. Tam je uvedena hodnota jako maximální a proto je lepší použít chránič o stupeň vyšší (40A). Takhle nám to bylo vysvětleno na nějakém školení. Pokud tomu tak není, rád se nechám poučit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana