Jak spočítat příkon komplexu motorů a měničů frekvence?
Roman Krejčí:
V této chvíli již mám přesné hodnoty , soudobost je v podstatě 1 vše jede současně,
odebírané proudy jsou maximálních hodnot je možné že potřebný výkon pohonů bude menší tzn. nepojedou na jmenovité hodnoty.
Výsledné proudové hodnoty pro fáze
Proud v 1f=7,6A, 2f=27A, 3f=14,8A
tzn. 1f odebírá max. proud 27A tzn. při 230V je to 6210W, tzn. jaký bude příkon pro 3x400V?
Milan Karvánek:
Jak psal Petr Doležal, v tomto případě nelze mluvit o 3.f. příkonu. Prostě na štítku by teoreticky mohl být napsaný celkový sečtený proud z fází, ale měl by tam být i druhý údaj a sice minimální požadované jištění a určitě v dokumentaci v požadavku na připojení bude muset být vysvětleno, že ač ve fázi L1 poteče reálně jen 7A v L2 poteče 14A a v L3 poteče 27A! A to je ta hodnota (27A) na kterou se bude muset dimentovat přívodní kabel a jištění!
A ještě upřesnění kam se nám ztratil ten 2. fr. měnič?
Jaký bude skutečný proud odebíraný fr. měničem by asi šlo zjistit v závislosti na připojeném motoru a jeho zátěži, tohle strojaři a pohonáři přece musí umět, nebo pokud je zařízení ve stádiu zrodu prototypu lze vše změřit ve zkušebním provozu.
Petr MATALA:
Vaše zadání mi připadá poněkud zmatečné.Pro nějaký výsledek bych vycházel s těmito parametry
1. obvod s motorem 0,55 kW+měnič - odebíraný proud 3 A
2. obvod s motorem 2,2 kW + měnič - odebíraný proud 11 A
3. obvody s motory 1,1 kW - odebíraný proud 4,6 A
4. DC zdroj 0,1 kW bych zhledm k příkonu nezapočítaval
Vše jednofazově.Ja k uvádí p.Doležal jednotilvé kompnenty je vhodné nějak sdružit,aby vytvořily ce nejvíce rovnoměrnou zátěž.
Počítat s proudy 27 A je HARAKYRY.
Roman Krejčí:
Moje zadání vychází ze štítkových hodnot jednotlivých zařízení tzn.
1.obvod s motorem 0,55kW přes měnič - údaj výrobce vstupní proud měniče 7,7A
2.obvod s motorem 2,2kW přes měnič - údaj výrobce vstupní proud měniče 27A
3.obvod s motory 1,1kW - 7,1A x 2 motory
4.DC zdroj 0,1kW
Je mi jasné, že pokud zařízení poskládám a provedu měření dojdu k výsledným hodnotám.
Jestli je počítání v tomto případě harakyry nemyslím protože předpokládám, že měnič může tento proud odebrat při plném výkonu pohonu (výstupní proud měniče je opravdu 11A) ale kolik si vezme měnič?
Milan Karvánek:
Bezva, tohle je již konkrétní, na plný výkon to spočítat tedy umíme a musíme počítat "jako by byl" nejvyšší proud ve všech fázích, protože se jedná o jednofázové zatížení, ale kabel bude 3. fázový stejně tak předřazený jistič. Potud je to v podstatě vyřešeno.
Zůstává otázka, jestli si měnič opravdu vezme 27A? Popátral bych v katalogu a manuálu výrobce měniče, dále popátral po skutečném mechanickém zatížení motoru. Z vlastní zkušenosti ze spolupráce při navrhování strojních zařízení vím, že konstruktér strojař umí velice přesně určit jaký bude potřebovat elektrický příkon pro určitou mechanickou práci. Tam bych začal.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana