Proč propojovat armovací rošt v základech s uzemňovací soustavou?
Rozmahel Vladimír:
Citace: Petr Doležal 02.02.2009, 21:44
...Tak teď nevím, jak s tou tabulkou NA.3 naložit. Platí jen pro vámi citovaný odpor zeminy a nebo i pro základový zemnič ?...
Myslím, že by to mohl rozseknout čl.NA.10.6.4, který uvádí provedení náhodných základových zemničů a jako min.průřezy uvádí jen tab.NA.3. Je to tedy úleva na průměr černého drátu 10mm. Pásek musí být 150mm při tl.4mm.
Marek Rychly:
Citace: Vladimír Kadlec 03.02.2009, 07:34
Trochu mne zaráží konstatování, že „objekt bude opatřen řádně uzemněným hromosvodem dle ČSN 34 1390“. Tato norma už přeci neplatí, projekt asi bude staršího data. Nebudete mít problém s výchozí revizí hromosvodu? Obávám se, že žádný soudný revizní technik vám výchozí revizí podle ČSN 34 1390 po 1.2.2009 již neprovede.
Ano, také se obávám. Projekt je ze září 2008 - byly v něm zakresleny svody hromosvodu na dvou protilehlých rozích domu o půdorysu 11x12 (a tedy i vývody zemniče ze základových pásů; je to přízemní dům se sedlovou střechou). Viz příloha, kde jsou původní svody označeny hvězdičkou "*" (pravý horní a levý dolní roh).
Pokud jsem pochopil správně změnu norem, tak nyní by měly být svody na každém rohu takového domu. S firmou, co dělá základy, se proto domluvím, že vyvede zemnící pásek na každém rohu (tedy vzdálenost mezi svody bude max. 12 m).
Bude tato změna stačit, aby bylo možno udělat hromosvod podle nové ČSN? Nebo to mám raději vrátit projektantovi k aktualizaci?
(jako laik bohužel nemám k daným ČSN plný přístup)
Rozmahel Vladimír:
Citace: Rozmahel Vladimír 03.02.2009, 07:42
...Je to tedy úleva na průměr černého drátu 10mm. Pásek musí být 150mm při tl.4mm.
Ještě jeden zajímavý detail. Pokud je uveden kruhový průřez, předpokládám kruhový průřez. Roxory jsou ale oválné a jako rozměr průměru se bere ta větší hodnota.
Pavel Horský:
Zde je otázka, jestli vyvést ze základového zemniče pásku FeZn 30/4 nebo drát FeZn 10. Drát je určitě vhodnější. Pak se samozřejmě nesmí zapomenout na ošetření spojů a přechodu země/vzduch antikorozní ochranou. Ze základového zemniče se pak musí vyvést drát FeZn 10 k ekvipotenciáln í svorkovnici a to jak pod rozvaděč, tak např. do prostoru technické místnosti, koupelny atd.
Určitě vám doporučuji vrátit projekt projektantovi k přepracování ( dopracování) dle ČSN EN 62 305.....
Kamil Novák:
Citace: Marek Rychly 03.02.2009, 10:12
Bude tato změna stačit, aby bylo možno udělat hromosvod podle nové ČSN? Nebo to mám raději vrátit projektantovi k aktualizaci?
(jako laik bohužel nemám k daným ČSN plný přístup)
Zřejmě to stačit nebude. Rozdíl mezi oběma systémy ochran není jen v počtu svodů. (no)
Předpokládám, že jste za projekt zaplatil. V tom případě jej rozhodně projektantovi vraťte k přepracování a nebojte se u toho být důrazný. (box)
Vždyť on vám prodal namísto čerstvého zboží nějakou starou vykopávku !
PS : není důvod, abyste jako laik studoval normy. Od toho jste si přece zaplatil projektanta, aby vám navrhl správné řešení. (norm)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana