Které zapojení 3 a 2 vodičových okruhů v podružné rozvodnici je správné?

<< < (2/3) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Pane kolego, jste příliš detailní.
Všichni víme, co se myslí tím, když napíšeme TN-S. Je to třívodičová síť. To že je někde PE a N spojeno víme taky všichni.
Berte to něco jako profesionální zkratku. V našich podmínkách nemůže dojít k záměně, tudíž bych byl poněkud tolerantní a nechytal kolegy za slovíčko, tedy za písmenko.

IM:
To Jirka Š. Svejkovský

Já to nepovažuji za chytání za slovíčko. Když to všichni víme tak to používejme.
Musel jsem se tím ve své praxi zabývat u silových rozvaděčů, kde jsou vývody např 630A i 10A.
Tak jsem zjišťoval jak to má být.
A ještě k tomu rozdělení:
V TNI 33 2000-5-54 se uvádí, že mohou být z přípojnice PEN  v rozvaděči, kde je provedeno rozděleni, vyvedeny jak vodiče PEN, tak N a PE. Je to logické, proč by tam měly být tři spojené přípojnice.

Štefan Beláň:
Citace: Milan Illek  25.01.2009, 22:27

To: Beláň
K 1. větě Vašeho příspěvku a téma otázky:
Pokud mám uzel síťového transformátoru uzemněn a tedy síť TN-C, mohu mít po rozdělení vodiče PEN pouze síť TN-C-S,  NIKDY mi nemůže vzniknout síť TN-S! Bylo to chybně uvedeno i v ČSN.
Nemohu pak uvést, že v síti TN-C-S musím mít vodič PEN.
Síť TN-S je tam, kde od zdroje vede 3xL+N+PE (použito často u německých generátorů).
Vzhledem  k provedení sítí nn u nás by se v podstatě ozn. TN-S nemělo vyskytovat.

TO: Illek

Co k tomu dodat?   ::)
Snad jen, abyste se lépe seznámil s platnými ČSN, něž budete vynášet soudy. (norm)
Začněte s ČSN 33 2000-3 včetně všech změn.

PS: Nechápu, proč stále chcete učit rybu plavat? ;)

IM:
Pro p. Beláně:

Text pod obrázkem nn.2 vám to říká jasně: Síť TN-C-S. Pojmem síť rozumím cestu od zdroje ke spořebiči, ne z předsíně bytu k zásuvce. Dále již no comment.

Štefan Beláň:
TO: Illek
Vy jste nenapravitelný demagog a nebo máte v pojmech pěkný hokej.   (doh)

Označení podle způsobu uzemnění sítě je pouze TN, TT nebo IT.  Doplňující označení C nebo S pouze upřesňuje způsob vedení (uspořádání) ochranného a středního vodiče.

Zda je rozdělení středního a ochranného vodiče přímo u zdroje, nebo jen v části instalace za zdrojem, je naprosto jedno. Stále se jedná o základní rozdělení sítí podle způsobu uzemnění,  tj. na TN, TT nebo IT.

UŽ mne to ale s Vámi nebaví. (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana