Je pravda, že od 1.2.2009 bude centrální proudový chránič pro celý RD?
Nemec.Mart:
Citace: Rozmahel Vladimír 19.01.2009, 14:50
Ono to s tou úlevou není až tak tuty. Jak zajistit, že do pouze " nulované " zásuvky laik nezapojí třeba žehličku, nebo cokoli ve tř.1? Budeme zase psát štítky jako kdysi v koupelnách?
Je to přesně tak jak píšete.Kdo zajistí,že dle projektu bude lednička tam nebo někde jinde, beru-li v potaz RD. Pak příjde paní domu jak to tak bývá udělá změnu rozvržení kuchyně (už po platné RZ).V tomto případě se může stát, že na místě ledničky se zapojí myčka na nádobí či cokoliv jiného.Kdo pak nese odpovědnost ?
Jaroslav Klinský:
Vždyť přece není problém použít na exponované obvody - lednice, výpočetní technika, možná podle situace i něco jiného - na tyto obvody použít chrániče s jističem a na ostatní obvody společný chránič. Podle mne není problém, když budu mít např. v kuchyni zásuvky a třeba automatickou pračku na jeden chránič (možná i něco dalšího) na jeden společný chránič. Pokud bude např. deset či více obvodů zásuvek, tak to potom rozdělit třeba na dva chrániče. Ale myslím, že v současné době není nutné mít na každý obvod samostatný chránič. Možná se k tomu ale někdy dopracujeme.
Lubomír Jindra:
Citace: Kamil Novák 19.01.2009, 16:09
1x za 3měsíce ? :o
To je požadavek na zkoušení RCD v rozvodech pro lékařské účely. Nebo mi něco uteklo ? ??
Omlouvám se :-X je to různé, nejčastěji 1 měsíc jak uvádí ALCR, například u řady PHF7 od Moeller je to jeden rok. Šlo mi o princip - kdo z obyčejných obyvatelů bytů a domků takové kontroly provádí? Teď jsem potkal obyvatele pěkné velké vilky, který nevěděl že v pilíři v plotě má jistič před elektroměrem, takže když mu vypadnul....
František Šohajda:
V místnostech pro lékařské účely je to jasné..
Co ale v ostatních místnotech..v normě jsem to nikde neviděl....a výrobce to dříve míval jednou za 3 měsíce ale teď to nějak nepíšou....u Moelleru jsem to viděl jednou za rok!....
:(
ALCR:
Citace: František Šohajda 19.01.2009, 17:44
V místnostech pro lékařské účely je to jasné..
Co ale v ostatních místnostech v normě jsem to nikde neviděl....a výrobce to dříve míval jednou za 3 měsíce ale teď to nějak nepíšou....u Moelleru jsem to viděl jednou za rok!....
:(
Výrobci mají povinné různé intervaly testovaní, většinou min. 1x za měsíc, min. 1x za půl roku má OEZ Letohrad a Moeller má u řady PHF7 min. 1x ročně (u zbytku řad má Moeller min. 1x za měsíc) intervaly testování jsou uvedeny přímo na těle chrániče , nebo v letáku přiloženému k chrániči.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana