Jsou něčemu dokumentace v rozsahu tzv. pro stavební povolení?
Petr Doležal:
To M.K.:
Co to je za projektanta, který se nijakým způsobem v projektu neidentifikuje ? To bych si nedovolil ani ve zlém snu. Taky by to potažmu svědčilo o tom, že si investor (stavebník) ani projekt neprohlédne. Tak jak ho dostal, ani ho nevybalí a hned předá zhotoviteli.
Jan Němec:
Dokumentace pro stavební povolení, např. k rodinnému domu, řeší v první řadě výkony, v souvislosti např. s vytápěním apřípravou vody. Aby nedošlo k tomu, že si uděláte dům na základě vyjádření rozvodných závodů ke stavu sítí a nikoliv k možnosti odběru. Toto vyjádření k budoucímu odběru musí být součástí dokumentace. Vřele doporučuji, jinak se stane, že postavíte chalupu a volty si budete nosit v kyblíku domů. Už jsem to viděl i u průmyslových staveb. Osobně preferuji jednostupňovou dokumentaci pro elektro, pokud jej i realizuji anebo aspoň autorský dozor. Nestrpím, když se realizátor a projektant vymlouvají jeden na druhého. U klienta vypadáme oba jak pitomci. Navíc s ohledem na to, že jinak vypadá dům ve výkrese a běžně jsou stěny po realizaci jinde, je nutná spolupráce. Jinak třeba běžně v koupelně, kde se změní umyvadla, vany, okna a dveře, s projektem nepořídíte. Chápu, že nás všichni tlačí do směšných cen, ale přátelé, můžem si za to sami. Nedělejme za každou cenu a navíc v čase pro zapojení rozvaděče, nevymyslíte celý dům.
Jaroslav Hasala:
Dokud nebude dána jednoznačná povinnost investora na realizační dokumentaci, těžko se situace sama od sebe zlepší. Na zázraky nevěřím.
Osobně ani nejsem přesvědčen o tom, že je vždy realizační dokumentace bezpodmínečně nutná, zvláště u jednoduchých staveb s jednoduchou instalací, větší smysl má podle mě zaznamenání skutečného provedení.
Milan Karvánek:
TO: Němec > naprostý souhlas a k poslední větě > a když to vymýšlí montér za pochodu není to vždy ono.
TO: Hasala > Nechci se dotknout kvalitních a zkušených montérů, ale jsem přesvědčen, že i obyčejný byt bývá od projektanta navržen lépe. Jedná se o určitý širší kontext znalostí, který byť kvalitnímu a poctivému montérovi mnohdy chybí. Jsem zastáncem toho, že věci se mají dělat tak jak vyplývá z příslušných zákonů a ČSN. Jestliže je v legislativě stanoven požadavek na existenci projektové dokumentace ke stavebnímu povolení a k výchozí revizi měli bychom to všichni striktně dodržovat a hotovo.
Když mi u auta skončí platnost technické prohlídky, taky si jí musím opatřit ať se mi to zdá drahé, zbytečné, atp. . Při kontrole to policajtovi taky nerozmluvím. Proč zrovna elektrikáři si hrají na "pány Bohy" a některé povinnosti investorům blahosklonně odpouštějí? Nikdo z nás elektrotechnik ů na takové jednání přece nemá žádné právo.
Štefan Beláň:
Osobně zastávám názor, že na drobné stavby zásadně jen realizační projekt (PD k stavebnímu povolení nemá smysl) a pro velké stavby všechny tři stupně (uzemní - stavební - realizační) - vlastně čtyři, tj. čtvrtý stupeň zakreslení skutečného stavu.
Velice často se setkávám s manipulací zprostředkovat elů, že investor zaplatí cenu realizační dokumentaci a obdrží pouze dokumentaci ke stavebnímu povolení.
Většina asi ví o čem hovořím!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana