Kreslit schémata rozvaděčů jednopólově nebo trojpólově?
Georgis Fasulis:
Je třeba se na to dívat komplexně. Otázka je - kdy a co jednopólově a kdy a co trojpólově.
1) Jednopólově - bloková schemata, přehledová schemata přenosu el. energie, vn rozvaděče, jednoduché rozvodnice s trojpólovými vývody (HDS apod.), přehledová schemata pro stavební povolení (tam většinou vystačím s přehledovým schematem přenosu mezi jednotlivými rozvaděči).
2) Trojpólově - zjednodušeně řečeno - vše ostatní.
Dnes je trend už vše kreslit trojpólově - zamezí se tak všem možným nedorozumněním, jsou totiž jednoznačná - např. při kreslení různých zapojení Y/D apod.
Všechny aut. projekční programy (RUPLAN, EPLAN) pracují zásadně s trojpólovými schématy - jednopólové neumí a neznají! Každý potenciál může znázorňovat jen jeden potenciál.
Jako projektant jsem byl také naučen - jednopólově + liniáky. Často jsem se dostával do problémů. Dnes jsem už přešel na trojpólové schémata vývodů. To je trojpólový vývod (třeba motoru) + jeho obvodové zapojení hned list za ním nebo na stejném listu.
Nejde o to umět číst výkresy a přemýšlet co tím autor chtěl říci, jde o to, aby prováděcí dokumentace byla naprosto jednoznačná.
Když jsem se kdysi v jednopólových výkresech snažil textem u 1f vývodů psát číslo fáze, nikdy to při montáži nedodrželi. (Vůbec to nebrali v potaz). Při 3-pólovém kreslení si to nedovolí.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Georgis Fasulis 16.03.2009, 11:45
Všechny aut. projekční programy (RUPLAN, EPLAN) pracují zásadně s trojpólovými schématy - jednopólové neumí a neznají!
EPLAN kreslení jednopólových schemat podporuje
Georgis Fasulis:
Tak to se omlovám, dělám v RUPLANU (ten to nezná), domníval jsem sem, že v tom bude Eplan stejný.
Jinak, ale nezávisle na tom si myslím, že tam, kde to je nutné kvůli jednoznačnosti zapojení, by se mělo kreslit trojpólově. Viz např. přiložené schéma - nedovedu si představit kreslit je jednopólově.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana