Kreslit schémata rozvaděčů jednopólově nebo trojpólově?

(1/3) > >>

Hynek Bureš:
Jelikož trochu inovuji projekční šablony pro kreslení schémat rozvaděčů nn (holý cad, bez elektro-nadstavby),  chtěl bych rozlousknout, zda mám kreslit jako dřív schémata jednopólově a nebo doporučíte přejít na trojpólové kreslení. Podotýkám, že se jedná o projekty (od stavebního povolení až po prováděčky, ale nikoliv výrobní dokumentaci) a že bych chtěl mít pro stavebka i prováděčky stejný styl (předělávat to ve druhém stupni projektu z jednopólového na troj opravdu nechci). Trojpólová schémata jsou pro tvorbu bezpochyby o něco složitější (například je třeba řešit sled a rovnoměrné střídání fází),  ale v řadě vlastností přehlednější a jasnější (např. návaznosti na liniová schémata - odbočení jedné fáze apod.). Jeden kolega mi říkal, že jako součást dokumentace pro vydání licence k výrobě el. energie z fotovoltaiky (malé FVE na střechách RD) vyžaduje ERÚ schémata kreslená vždy trojpólově (tento dotaz by mohli zodpovědět přímo na ERÚ ...zkusím se dotázat). Jaké jsou vaše zkušenosti a názory?

Pavel Horský:
Hynku, už jsem za svoji montážní kariéru viděl mnoho tzv. prováděcích dokumentací, ale snad žádná neobsahovala výkres rozvaděčů v trojpólovém provedení. Myslím tím tedy dokumentaci rod. domů, menších provozoven, bytů atd.

Jirka Š. Svejkovský:
Pokud ke kreslení používáte některý z CAE systémů (Eplan, Elcad ...) tak se jednopóláky už nekreslí, ale rovnou třípólové zapojení.

Petr Doležal:
Přehledová schemata výstroje (dříve jednopólák) kreslím jednopólově. U "tečky" připojení na přípojnice píši u jednofázových vývodů označení fáze, na kterou je připojen. Důvodem je vše kreslit na A4 a z hlediska čitelnosti nelze na jednu A4 "narvat" hodně odboček v třípólovém kreslení.
Pokud rozkresluji odbočku (ovládání, ochrany) pak třípólově.

Milan Karvánek:
Já to vidím tak, že třípólové kreslení běžné silařiny je jen jeden z dalších ústupků pologramotným a nemyslícím. Je to bohužel trend dnešní doby, cokoli se dělá, dělá se tak, aby ani největší pitomec, neumětel či ignorant se necítil diskriminován ve společnosti. (zle)
Nejsem zastáncem této filozofie ani v běžném životě ani v profesi.
Elektrikář se učí ve škole číst jednopólová schémata, pro běžné montáže mu to musí stačit. O výrobě rozvaděčů není nikde při montážích řeči, ten kdo je oprávněný rozvaděče vyrábět, jistě si umí zhotovit i výrobní dokumentaci a promě, zamě, ať si to rozkreslí třeba 3.pólově. Jasně, že třeba ovládací obvody MaR a jiných technologií je nutné kreslit vícepólově. Ale co si budem povídat, před 20 lety se standardně kreslila ovládačka jako liniové schéma a pokud se v něm někdo nedokázal orientovat (když to potřeboval používat) sklidil pouze "pojeb" od zkušenějších kolegů a místo zapojování šel natírat rošty. Myslím, že to mělo něco do sebe.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana