Při jakém zapojení, má motor vyšší výkon a nižší spotřebu el.energie?

<< < (2/3) > >>

Marek Zeman:
Citace: Milan Fojt  10.01.2009, 14:33

nechápu,nač má tento motor  zapojení do D,když jeho výkon,je v tomto zapojení stejný a spotřeba el.energie vyšší než při zapojení do Y

Motor nemá větší spotřebu el. energie, ale v D je větší proud při menším napětí. Uvedené autotrafo převede sdružené napětí z 400V na 230V a výstupní proud bude ke vstupnímu v opačném poměru, než napětí. Výkon před trafem a za trafem musí být stejný, pokud zanedbám jeho ztráty. Zařazením transformátoru byste pouze spotřeboval nějakou energii na krytí jeho ztrát, ale spotřeba motoru by byla stejná.
Zkuste si výkon přepočítat podle štítku svého motoru:
trojuhelník (D): P=1,73x230xId  ...Id je proud v trojuhelníku,
hvězda (Y): P=1,73x400xIy  ...Iy je proud v hvězdě.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Marek Zeman  11.01.2009, 21:59

pokud zanedbám jeho ztráty.

Obávám se, že to by byla právě ta chyba. A v případě nějakého menšího motoru by tyto ztráty byly určitě větší, než bezvýznamné. První ztráta by vznikla na trafu 400/230 a druhá na vedení a cívkách motoru. Vždyť nám přece rostou se čtvercem proudu, ne? Jestli je proud 1,73x větší, budou ztráty díky úbytku napětí 3x větší.
A to se (ne)vyplatí!

Milan Fojt:
Tak motor už je zapojen, ale mám ještě jednu otázku.
Jsem začínající elektrikář (praxe 1 rok) a chci se vás zeptat na proudový chránič, néena jeho funkci, tu znám. Ale stala se mi taková věc, spojil jsem  tělem fázi a zem v zásuvce v koupelně, zásuvka je jištěná chráničem a byla asi tak 3 hod. před tím, než jsem to zkoušel kontrolovaná revizním technikem.
Atalo se mi to, že chranič obvod nerozpojil a normálně to kopalo. Zkoušel jsem to i v jiných budovách po revizi a dělá to všude, normálně to kope. Jak je to možné?

Jirka Š. Svejkovský:
Právě jste se prohřešil proti pravidlům fóra - nový dotaz, nové vlákno. Momentálně tu probíhá jistý (r)evoluční proces, tak vám to asi projde.

Testovat zásuvku vlastním tělem je docela hazard. Jako elektrikář byste to měl vědět.

Ubezpečuju vás, že 30mA po dobu několik desítek ms je pořádná šupa. Jenom by vás to nemělo zabít.

Pokud ani takto chránič nevypadne, zkuste ho testovacím tlačítkem. Je to rozhodně bezpečnější.

Jan Alin:
Citace: Milan Fojt  14.01.2009, 06:02

Ale stala se mi taková věc,spojil jsem  tělem fázi a zem v zásuvce v koupelně,zásuvka je jištěná chráničem a byla asi tak 3 hod.před tím,než jsem to zkoušel kontrolovaná revizním technikem a stalo se mi to že chranič obvod nerospojil a normálně to kopalo zkoušel jsem to i v jiných budovách po revizi a dělá to všude,normálně to kope.Jak je to možné?

Chránič vypíná většinou při proudu kolem 22mA. Pokud ovšem necháte přes své tělo protékat např. 15 mA tak chránič nevybaví ale vaše tělo to bude už dosti bolestivě vnímat a citlivému jedinci to dokáže i vážně ublížit (např.horší srdíčko a je průšvih). Pokud chcete zažívat hřejivé pocity od elektřiny doporučuji 9V baterii přímo na jazyk. Bolí to taky ale nezabije vás to.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana