Jak je to s proudovými chrániči v podružných rozvaděčích ?

<< < (2/4) > >>

Pavel Horský:
O.K.pánové.Jen jste mě potvrdili to, co zastávám i já. (poklona) .

Karel Kovařík:
Při používání proudových chráničů je třeba také brát v úvahu zkratovou odolnost rozvaděče. U běžných chráničů je zkratová odolnost tuším 250A, tzn.,  že při větším zkratovém proudu může být chránič poškozen a již nejde nahodit. Na vlstní oči jsem to viděl již dvakrát, v prvním případě chránič F&G, v druhém Kania. V prvním případě byla celá elektroinstala ce vyřazena z provozu do té doby, než se chránič vyměnil za nový. Zkratová odolnost rozvaděče by měla být uvedena v technických údajích rozvaděče a měla by být rozhodně vyšší, než 250A. Pokud někdo dá chránič na začátek rozvaděče, těžko bude splňovat ČSN EN 60439 a chtěl bych vidět, jak na něj někdo vydá prohlášení o shodě. Z tohoto důvodu bych používání chrániče jako hl. vypínače rozhodně nedoporučoval, k vypínání rozvaděče by měl zásadně sloužit vypínač.

Petr Doležal:
Ke zkratové odolnosti: zkopírováno z www.oez.cz
 OFI - Proudové chrániče (10kA)
Parametry
Počet pólů    2, 4
Vypínací charakteristik y    
Typ    A, A/G, A/S
Jmenovité napětí    230/400 V a.c.
Jmenovitý proud    16 ÷ 80 A
Jmenovitý reziduální proud    10 ÷ 500 mA
Jmenovitá frekvence    50/60 Hz
Rázová odolnost (8/20 μs)    0,25 ÷ 5 kA
Vypínací schopnost (ČSN EN 60 898)    
Jmenovitý podmíněný zkratový proud    10 kA
Připojovací průřez    1 ÷ 25 mm2
Teplota okolí    -25 ÷ +45 °C
Certifikační značky

Jiří Fuksa:
Pane Horský,
já bych nedoporučoval, já bych "nařizoval" požití mnoha proudových chráníčů v souladu s ČSN 332000-1 čl.132,8.N1, který říká:
Ochranné přístroje musí působit tak, aby v případě poruchy postihovaly jen nezbytnou část zařízení.

Jaroslav Hasala:
Z mého úhlu pohledu bych to viděl tak, že elektroinstala ce v bytech a v RD bych doporučoval proudové chrániče na všechny okruhy. Z hlediska bezpečnosti před úrazem i před požárem je to určitě plus.
Z provozních důvodů není úplně vhodné použít jen jeden centrální chránič, běžné okruhy bych rozdělil alespoň na dva chrániče, důležité okruhy by měly být na samostatný chránič. Asi nejlepší by bylo použít na všechny okruhy chrániče s jističem, ale toto jsem ještě nikdy neviděl. Je to samozřejmě hlavně o ceně, lidé často utrácí nesmyslné částky za různé vybavení bytů a RD, ale že by někdo tímto způsobem uvažoval i o el. rozvodech, s tím jsem se ještě nesetkal. 
Na JM i jinde je použití jednoho centrálního chrániče u bytů i u RD celkem běžné, žádné zvláštní problémy s tím většinou nebývají. Pokud je v pořádku instalace a spotřebiče, funguje to bez problémů.  
Co se týká přístupu k rozteklým mrazákům, chránič vypíná, jen pokud není něco v pořádku. Podle mého soudu je určitě lepší vyteklý mrazák, než úraz nebo požár. Pokud je elektroinstala ce v pořádku, za vypínáním chrániče většinou bývá nějaký vadný spotřebič nebo nějaký vnější zásah (navrtání kabelů),  jinak řečeno, majitel si za to v podstatě může sám a může být rád, že to skončilo jen vypínáním chrániče.  
Pokud dělám revizi na objektu, kde je použitý jeden centrální chránič, majiteli vysvětlím možné problémy, s tím, že pokud by snad nějaký problém vznikl, může se na mě obrátit. Takže mi funguje "zpětná vazba",  pokud k něčemu dojde, dozvím se to. Už jsem udělal hodně revizí na objekty s jedním centrálním chráničem a těch problémů zase tak moc nebylo.
V jiných zemích, např. v Rakousku, je používání chráničů "na všechno" u bytů a RD povinné, většinou je to také řešené jedním centrálním chráničem. Připojení čehokoliv v RD nebo v bytu bez chrániče je tam naprosto nemyslitelné a nikdo si na to nestěžuje.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana