Jak je to s proudovými chrániči v podružných rozvaděčích ?
Pavel Horský:
Prosím o názor : doporučili byste v podružném rozvaděči jeden centrální chránič (40/4/003) nebo byste dali na jednotlivé vývody samostatné chrániče s nadproudovou ochranou (např.PFL-10/1N/B/003-A) a chránič 25/4/003 použili jen pro zás.400V ?
Milan Brejcha:
Pokud se jedná o instalaci centrálního chrániče pro byt, nebo RD bych to nedělal. A to z několika důvodů. Když vám provede odpojení centrální chránič, tak vám nepůjdou zásuvky, ze kterých máte zapojeny jiné spotřebiče ( mražák, lednička EZS atd. ) A pokud budete na dovolené delší dobu tak vám garantuji, že budete mít tímto zásahem více škody, nežli užitku ! Proto bych viděl tu schůdnou záležitost instalaci FI na obvody do koupelen a pro zásuvky z nichž sa dají zapojit spotřebiče pro provádění činnosti ve venkovním prostředí, jak praví ČSN. Ale na toto téma již zde proběhla obsáhlá diskuze.
Milan Karvánek:
TO: Horský > Jaké podružné, kde, co je to za objekt... ? Málo informací. Můj osobní názor na používání chráničů je ten, že se musí použít jen tam kde jsou předepsané normou a mohou použít v místech kde jsou doporučené normou, nebo je proto "bezpečnostní" zdůvodnění, dle místních podmínek. Univerzální použití chráničů v některých obvodech může být přímo nevhodné.
Mám dojem, že v poslední době jsou navrhovány proudové chrániče v mnoha projektech hlavně z důvodu zvýšení ceny aniž by byla brána v úvahu jejich skutečná potřeba v daném obvodě.
Petr Moravec:
To: Horský
Na váš dotaz o názor nelze jednoznačně odpovědět.
Já říkám někdy ano někdy ne.
Jde hlavně o peníze a o pocit ochrany.
Levnější je centrální chránič s nežádoucími důsledky.
Jeden RD s centr. chráničem jsem již revidoval
v projektu to tak bylo navrženo.
Moje obavy s nežádoucím vybavováním se zatím nepotvrdily. Běží to cca 2 roky a nepadá.
Dalo by se říci, levné a dobře chráněné, ale nevím, jednou se to třeba opravdu vymstí.
V podobě jak popisuje p. Brejcha.
Raději vidím více chráničů na jednotlivé obvody, ale ta cena. Tak se to řeším jedním
chráničem bez nadproudové spouště např. 25A
dáno jističem před elektroměrem a rozvaděč rozdělím na jističe před a za chráničem.
– Koupelna kompletně, venkovní zás., dále zásuvky u dřezu kuch. linka.
– EZS, lednice, PC apod je mimo chránič.
Petr Doležal:
V projektu to navrhuji to přesně jak p.P.M.
Jeden chránič, ale ne centrální, nýbrž jakoby polocentrální či skupinový.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana