Pospojit podlahové topení v koupelně ?
Pavel Horský:
Takže, jestli jsem to dobře pocholil, dle ČSN 33 2000-7-701 zní odpověď jednoznačně ANO, ale musíme stínění kabelu považovat za náhradu všemožných desek a roštů?!
Stanislav Pavézka :
To Horský
Odpověď je:Pokud máte přívod CYKY 3 x 2,5 a topnou rohož s opředením,potom ochranný vodič v přívodu postačí a není nutné žádné další pospojení,proud.chránič je podmínkou.Ovše m nikdo vám nebrání z horlivosti propojit cokoliv,třeba např. kryt pračky viditelně umístit šroub M 10 pro pospojení podlahy s tímto krytem a vším možným ,co bude jen zdánlivě působit kovově,jak si zde mnozí pisatelé představují.
To Fuksa:
Pokud voda dojde až na poškozený holý kabel,jen stěží se vám podaří topení uvést do chodu,je to spolehlivě vyzkoušeno.
Pavel Horský:
Pavézka, a já si myslím, že nemáte pravdu. Ničím pořádným jste to nedoložil, jsou to jen bezduché plky.V návodu na instalaci DEVI uvádějí přímo toto: Pozor! Zemnící vodič musí být spojen s místním pospojováním neživých částí v koupelnách!
Zde nejde o horlivost.Spíš mi to připadá, že na to v praxi kálíte a teď se jen utěšujete, že je vlastně vše v naprostém pořádku.Ale BACHA na to. Jestli jste revizní technik, měl byste se tím zabývat hlouběji, abyste pak dovedl zaručeně odpovědět i s odkazem na příslušnou normu. Já rev. technik nejsem, proto se ptám.
To, že jste ročník 55 asi nic neznamená, nebo tím dáváte najevo, jako že jste zkušený a máte vždy pravdu? Mě to tak připadá.
Petr Doležal:
Něco málo od výrobce:
Je to bezpečné?
Je to bezpečné a schválené (Elektrotechnic kým zkušebním ústavem v Praze Tróji) pro používání v domech, bytech a jiných budovách. Schvalovací certifikát je k dispozici. Systémy deviheat™ se už mnoho let používají v celé severozápadní Evropě. Jejich bezpečnost je zaručena nejvyšší kvalitou a spolehlivou konstrukcí kabelů. Topný vodič je izolovaný nejdříve vrstvou pleteného polyetylénu, potom je obalený pevnou vodivou uzemněnou ochrannou vrstvou a nakonec je opatřen kevlarovým obalem, který je odolný vůči většině organických sloučenin.
Může se systém použít také ve vlhké místnosti?
Ano. Obal kabelu, konektor i koncový kryt jsou vodotěsné a dlouhodobě testované pod napětím ve vodním bazénu. Pro vyšší bezpečnost se doporučuje použít proudového jističe pro vlhké místnosti a dřevěné podlahy. V koupelnách je ČSN předpisy přímo vyžadován.
Zajímavé je, jak překladatel přeložil chemicko-fyzikální pojem "zesítěný polyetylén", což je mimořádně kvalitní izolace, na přadlácký pojem "pletený polyetylén".
Štefan Beláň:
Z mého pohledu je vyčerpávající a správná odpověď pana K. Kovaříka čas: 18.02.2006 17:27.
Plně se stotožňují s tímto příspěvkem a proto nebudu opakovat již napsané.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana