Kde má být podle normy fáze?

<< < (5/11) > >>

Ivan Polínek:
Pro upřesnění cituji ČSN 332130 - vnitřní elektrotechnic ké předpisy:
čl. 2.3.3 zásuvky musí mít ochranný kolík připojený na ochranný vodič. Jedofázové zásuvky se připojují tak, aby ochranný kolík byl nahoře a střední vodič byl připojen na pravou dutinku při pohledu zpředu - viz též ČSN 33 2180 připojování elektrických přístrojů a spotřebičů čl. 6.2.2
Obě výše uvedené normy jsou platné.

Jan Kelbich:
Jen na okraj, zajímalo by mě potom, jak takovou zásuvku připojím na síť bez středního vodiče. Pravda, ty se dnes už prakticky nevyskytují, ale přece ...
  No uznávám, že je tato otázka dnes již asi bezpředmětná.

Jinak, můj názor - dodržovat zvyk - nic proti, rozhodně se tím nic nezkazí, ale kdyby ta podmínka z normy zmizela, bylo by to snad jen dobře. Výrobci některých z hlediska napájení pochybných zařízení by se tak neměli na co "spolehnout" a byli by donuceni vyrábět výrobky bez fátáních chyb (např. zkušenosti s počítači zn. Commodore Amiga v provedení pro ČSSR-ČSFR-ČR).
  Ostatně podívejme se do jiných zemí - např. Německo - tam mají jednofáz. zásuvky souměrné, takže levou zdířku od pravé nelze rozlišit. Myslím, že právě proto tam podobné problémy nemají.

Kelbich Jan

Štefan Beláň:
Pro každého kdo používá normy.Byl bych rád, aby se slova "má být, musí být ,  doporučuje se" a podobně, byla používaná ve shodě s normou.Nedělejte si povinnost tam kde není a neklamte veřejnost! 

Miroslav Řízek:
Je pravda že většině plynových kotlů se zapalováním elektrickou jiskrou fáze na pravé straně vadí.Je to dáno tím že kontrola zapálení kotle je provedena ionozační elektrodou a její potenciál je vztažen k pracoví nule.Pokud bude fáze v pravo, kotel spadne do poruchy.U některých modelů loňského roku se již tato vlastnost nevyskytuje.

Jiří Sedlmajer:
To: Polínek, Jonáš ...
Ano, také jsem byl poučen, abych neklamal veřejnost zastaralou normou. Jsme prostě v přechodu. Stará norma platí a nová to tak striktně nenařizuj

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana