Kde má být podle normy fáze?
Jarda Strycek:
Jeden takový kotel mám doma, požadavek na fázi vlevo je dán technickým vysvětlením. Detekce zapáleného hořáku využívá ionizační detektor, patrně se opírá o potencál ochranného pospojování. Při zapojení fáze naopak asi může být zmatena.
Jan Dvořák:
Flamer určitě nejsem, jenom jsem někde zaslechl, že není povinné mít fázi vlevo od kolíku, a tak mě zajímalo zda je to pravda, nebo ne. Dost mě to překvapilo.
Jaroslav Jonáš:
Tříkolíkovou zásuvkou, jak píše v úvodu diskuse pan Dvořák, rozumím zásuvku průmyslového vzoru např. CZ 1632; Poloha zapojení vodičů by měla být označena výrobcem, jak píše pan Beláň, což je nutné dodržet. Zapojení těchto průmyslových zásuvek, podle mého názoru, normy pro el.instalace neřeší. Možná je toto řešeno v normách předmětových, které jsou ale určené pro výrobce, pro montáž v el.instalacích význam nemají. Jiné je to u zásuvek vzor "B" s ochranným kolíkem. Podle mého názoru se požadavek na zapojení fáze vlevo již celá desetiletí nemění a stále platí. Norma ČSN 34 1010 je sice již dlouho zrušená, ale norma ČSN 33 2180 čl.6.2.2 stále platí. Rovněž současná aktuální norma ČSN 33 2000-4-46 v normativní příloze uvádí obrázek pro zapojení zásuvek, který je stejný, jako byl v ČSN 34 1010; Nestanovení polohy připojení středního a fázového vodiče vůči ochrannému kontaktu (kolíku) u domovních zásuvek se týká prodlužovacích přívodů a rozbočovacích zásuvek, tak jako celý článek 46N6.5 v ČSN 33 2000-4-46; Závěrem tedy lze konstatovat: Zapojení fáze v zásuvce vpravo sice neohrožuje bezpečnost, neodpovídá ale platným normám.
Miroslav Bardoděj:
To Dvořák: ... někde zaslechl, že není povinné mít fázi vlevo od kolíku ...
Vzhledem k tomu, že na kolík byste asi fázi nedal, zbývají tedy dvě varianty, fázi vlevo nebo vpravo. Dalo by se říci padesát na padesát, jako v Milionáři. Jenže ono to není 50/50, je tam to malé, bezvýznamné plus pro fázi vlevo, protože se to tak dělalo, alespoň v historii, v české (československé) historii.
Mě by prostě zajímalo, co vás vede dávat fázi jinam, než vlevo ?
Petr Moravec:
Jejda jejda, už toto téma nechte spát.
V normě to je tak, že v celém objektu to musí být stejně. Vpravo nebo vlevo není stanoveno.
Celé roky se dává L jen a pouze vlevo.
Tak v tom nedělejme bordel a držme se tohoto pravidla.
Bude to ku prospěchu všem bez rozdílu náboženství.
AMEN.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana