Kde má být podle normy fáze?
Libor Cr.:
To Roman Šulc nevím co
řešíte je tu povinnost mít fázi v celé budově na stejné straně a každý
normální elektrikář v ČR ví, že se dává na levou stranu a odpadá tak
nesmyslné dohadování jestli v teto budově bude na levé v další na pravé
......
Co se týče bezpečnosti a
funkce je sice hezké, že by to mělo být jedno, ale pohybuje se u nás plno fušero-amatérských
zmetků počítajících s fází na levé straně, slyšel jsem o plynových kotlích
které musí mít fázi na levé straně a osobně se mi ve dvou případech stalo,
že při fázi na pravé straně nefungoval počítačový server v jednom případě
dokonce nějakou záhadou vyhazoval cca po 10s jistič, žádná závada nebyla
zjištěna ani naměřena a po vyřazení rozbočky přehazující fázi na pravou
stranu vše v pořádku (rozbočka kromě otáčení fáze byla vpořádku), prostě pro mě záhada.
U mě elektrikář který dá fázi na pravou stranu, nebo používá
modrý vodič jako fázi bez přeznačení, dává kolébky spínačů při vypnutém stavu
nahoru atd. není normální i když to třeba normám neodporuje.
Pavel Horský:
Ale pánové,nerozvádějme diskusi o takové samozřejmosti,aby to tu nedopadlo jako v diskusi o frézování drážek do panelu.Začne působit ješitnost a zákon posledního slova.To je pak opravdu hrozné.
To Šulci:myslím si,že naprosto zbytečně provokujete svoje okolí a dělá vám to nesmírnou radost.Pletu se?
Petr Moravec:
No jo.
Fáze vlevo nulák vpravo, kdo to nezná tak je střevo.
Levá pravá seno sláma :-).
Jen tak blbnu, ale byl to dobrý zvyk.
A není žádný důvod to měnit.
Učte to i nové mladé elektrikáře.
PS:
ČSN 33 2130 čl.2.2.5
Kolébky vypínačů rozsvítit stiskem v horní části ještě platí! Samozřejmě s výjimkou přepínačů 6.Kde to nelze z funkčního hlediska realizovat.
Jaroslav Hasala:
To Moravec:
Já to znám jako : vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to neví, ten je ***censored***
Jinak neznám žádný důvod, proč by u zásuvek MUSELA být fáze jinde než vlevo, takže podle mě nemá žádný smysl zapojovat zásuvky jinak, než je zde zavedeným zvykem. Ale toto všechno už zde bylo řečeno mnohokrát.
P.S. V internetových diskuzích se čas od času objeví tzv. flamer. Jeho příspěvky nemají žádnou hodnotu, jediným cílem je všechny ostatní naštvat a vyprovokovat je k nějakým reakcím.
Michael Holaň:
Doporučuji zásadu fáze vlevo - nula vpravo ctít. Hlavně výrobci kotlů mají svá zapojení, které tuto zásadu využívají a takto zapojenou zásuvku předepisují. Verner dokonce ve svých technických podmínkách zakazuje použití rozdvojky, právě proto, že obrací fázi. Dakon rovněž předepisuje fázi vlevo. Máte to potom na stavbách jednodušší.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana