Kde má být podle normy fáze?
František Dluhý:
u střídavého proudu není poloha pracovního vodiče podstatná (až na ty kotle aj. zařízení kde je to vyžadováno) ovšem v případě hledání závady fázovkou není rychlejší jít měřit s jistotou ? Navíc si myslím že to odporuje bezpečnosti - př. fáze vpravo, nulák vlevo nj. a zapojím vydlici se spotřebičem I. třídy a tím se stane z modrého kabílku vstupujícího do přístroje kabílek fázoví.. já jsem pro to aby nenastal myšmaš v zapojování
Miloslav Janoušek:
Potom nemůže ani platit norma o barevném značení vodičů.
Jura Krikl:
Nedá mi to, ale chci vám sdělit co mi říkaval můj "učitel": Proč se dává fáze vlevo. Práváků je statisticky více a proto pravděbodobnos t dítěte s hřebíkem, jehlicí a podobným průzkumným nářadím v ruce s větší pravděpodobnos tí bude zkoumat pravou zdířku zásuvky. Proto pravděpodobnos t urazu je menší.
Pro šťouraly - tenkrát nebyly kryty zásuvek s bezpečnostními clonkami.
Milan Karvánek:
Jo, jo, jedna věc je léty zažitá a jistě dobrá praxe, která možná měla na začátku i takové to racionální odůvodnění a druhá věc je podřízení našich zvyklostí diktátu "moderní a všeobjímající sjednocené Evropy" Nejen v elektrotechnic e jsou v praxi známé případy, kdy naše české a dříve československé řešení problematiky nebylo rozhodně špatné. Mnohá "naše stará" řešení i dnes předčí "moderní evropská". Velká výhoda nynější "nezávaznosti ČSN" spočívá právě v tom, že normy ukazují pouze to minimální řešení. Lepší a kvalitnější řešení mohu použít vždy. Inteligentním profesionálům nic nebrání i nadále používat pro fázi levou dirku a černý nebo hnědý vodič. Ostatní nešťastníci nechť to dělají podle platných norem.
Miloslav Janoušek:
To Milan Karvánek Máte bod. Myslím, že jste udělal vyčerpávající závěr.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana