Jak připojit na stávají rozvody chatky ke zdroji 230V s akumulátory?

<< < (3/3)

Jaromír Urbanec:
No když to všechno sečtu, vše pro i proti, centrála - smrad, hluk, tahání benzínu, možná olej nějaká údržba, za několik let (bude-li jiná než CE) je po ní, baterie životnost také 5 let, likvidace, nákup nové centrály a baterie, rozvaděče usměrňovače, střídače, atyp osvětlení, bez ledničky - kopat sklep, vozit led, možná tahat i baterii na nabití, (jedno nabití centrálou 10 l benzinu(300Kč) a 10 hodin randálu),  nemožnost použít větší spotřebiče je-li nutnost
oproti přípojka starost s úřady - stavební povolení ap. rozvaděče, 25 000 Kč jednorázově, ticho bez starostí po dostavbě a v neposlední řadě zvýšená cena nemovitosti
já bych to zhodnotil jednoznačně buď je chata na hezkém místě a nevadí, že je bez el. e. nebo přípojku

Jan Němec:
Na chalupě používám  pro případné výpadky přípojky, aby mi jelo čerpadlo a nevybuchly kamna, tuto kombinaci: Měnič kombinovaný s nabíječem aku- pro 600W, aku 12V, 72Ah.
čerpadlo mi vydrží cca 30 hodin a pokud to nebude stačit, vyhodnotil jsem neefektivnost nákupu centrály a jsem připraven na dobíjení z motoru auta. Vedlo mne k tomu hlavně to, že slušná centrála, která by snesla provoz třeba 8 hodin, stojí tak 16 000 CZK a více. Při výkonu do 1000VA. Navíc pokud bych ji nepoužíval stále, ale jednou za rok, určitě by v tu chvíli prevít nejela. Naopak auto, které jede denně, mi snad vydrží dobít jednu baterku mimo pořadí.
Měnič mne stál necelé 4000, baterka 1800, přívodka pro připojení auta a kabel k němu asi 700.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana