Jak připojit na stávají rozvody chatky ke zdroji 230V s akumulátory?
Jarda K.:
Mám zahradní chatku ve které jsou po předcházejícím majiteli udělané elektrické rozvody bez připojení k rozvodné síti.
Přípojku dělat nechci, protože by byla drahá (poměrně velká vzdálenost k přípojnému místu cca 120 m) vzhledem k předpokládané spotřebě el. energie (pouze víkendový provoz jaro-léto-podzim).
Předpokládám pouze provoz osvětlení+ malé radio+ malá lednička.
Jsem laik, ale uvažoval jsem o připojení akumulátoru přes měnič napětí na stávající rozvod.
Lze toto připojení provést?
Jak silný měnič napětí pořídit?
Jako nabíječku bych chtěl pořídit malá elektrocentrál u, která by se dala použít v případě nutnosti vyššího odběru?
105,
Martin545615:
Lze to provést, prostě si koupíš UPS, napojíš ji na rozvody (to samozřejmě oficiálně nemůžeš a musí to dělat pouze příslušný odborník), akorát zapomeň na ledničku, má příliš velkou spotřebu zvláště v létě a velká baterka 44Ah nestačí ani na jednu noc, to by ta elektrocentrál a musela jet furt. Na chlazení na víkend je nejvýhodnější vozit si s sebou led z domova + přenosnou ledničku.
Největší efektivity by se dosáhlo svícením LEDkama přímo na napětí akumulátoru 12V/24V, podobně s rádiem.
Daniel Reiský:
TO Martin 545615
Tak UPS, která by utáhla pouze malé osvětlení, malé rádio a malou lednici lze zakoupit, ale taková, která by to "utáhla" delší dobu byť jen tyto spotřebiče bude stát moc peněz. Jsou i tzv "UPS", které dokáží utáhnout i celý dům mnoho hodin, ale stojí n-krát více, než by vás stála pevná, trvalá a spolehlivá přípojka.
Pro ilustraci koukněte např. na :
http://www.powerkinetics.cz/us9001.asp a podobné stránky
Nezapoměňte že záložní zdroje obyčejných konstrukcí pro obyčejné smrtelníky, tedy ne pro zálohování operačních sálů jsou určeny pro zálohování napájení v řádech desítek minut, max. jednotek hodin a pro váš účel jsou neefektivní.
Dále si neumím představit jak laicky provedete napojení takového zdroje, uzemnění, jak zapojíte ochranu samočinným odpojením od zdroje či proudového chrániče.
Asi bude taková odpověď pro vás špatně stravitelná, ale pokud si necháte udělat přípojku na trvalo, pouze na tom vyděláte a budete mít na chalupě bezpečno.
Další možnost je výkoná dieselová elektrocentrál a, ale jste min. na stejné ceně jako přípojka. Rozhodnutí je na vás.
Martin Novák:
Myslim, ze jsou i jine moznosti.
V tomhle pripade je menic napeti a instalace na 220V silne kontraprodukti vni. Mnohem zajimavejsi je zustat pri instalaci na 12 volt napajene velkym akumulatorem (treba starsi aku 150Ah z nakladaku) a teto instalaci prizpusobit spotrebice. Nyni uz existuje myslim vice nez dostatecny vyber LED nebo zarivkovych svitidel na 12V, pro 12V neni problem prizpusobit treba i male radio nebo prenosnou televizi, na 12V beha notebook nebo i dalsi elektronika.
Pro praci treba s pilou, vrtackou nebo jinymi spotrebici pak staci nastartovat elektrocentral u, ktera za par hodin zaroven dobije baterie. A za par let se mozna oplati i instalace fotovoltaickyc h panelu dobijejicich pres tyden akumulator. Bezna centrala z HOBBY marketu vam 150Ah aku nabije doplna za cca 10 hodin a za 10 litru benzinu (nebo je moznost vzit pres tyden aku domu a nabit ze site).
A pokud jde o lednici nebo vareni. Myslim, ze stejnou sluzbu za podstatne min penez poskytne lednice a varic na plyn, nebo vareni na klasickem sporaku na drevo a lednice na plyn. Takova lednice na plyn pri provozu patek - nedele spotrebuje 10 kg lahev propan-butanu cca za 2-3 mesice.
Resil jsem na chate skoro totez nekdy leta pane 1996, akorat k nejblizsi elektrice je to skoro pul kilometru. Takze kdyz zapocitam benzin do elektrocentral y, cenu te centraly a obcasny nakup plynu (vareni a teplou vodu mi zajistuje topeni drevem), nekdy koncem roku 2015 budu na sume, kterou by mne tenkrat stala elektricka pripojka...
Jaromír Urbanec:
Není to tak daleko, když člověk ví co vás čeká, udělal bych přípojku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana