Kde oddělit PE a N v panelovém domě ?

<< < (2/9) > >>

Jaroslav Hasala:
To Rotrekl:
Pokud si představíme plynovou trubku a PEN vodič připojený na začátku i na konci k této trubce a vodičem PEN bude procházet nějaký proud, část proudu poteče i přes tu trubku. Poučka, že proud jde cestou nejmenšího odporu, je známá a rozšířená i mezi laiky, ale není zcela přesná. Lepší je říci, že proud se rozdělí mezi jednotlivé vodiče podle odporu, který je mu kladen, v nepřímé úměře, tedy čím menší odpor, tím větší proud a naopak.  
Pokud by v celém domě byla provedena rekonstruce rozvodů a vodič PEN by byl rozdělen, k ochrannému pospojování by byl připojen pouze vodič PE, určitě by trubkou žádný proud netekl.
Samozřejmě ve vašem případě může nastat situace, kdy se přes váš PE vodič bude přizemňovat vadný PEN v úplně jiném bytu. Ovšem kromě celkové kontroly popř. rekonstrukce všech přívodů do bytů s tímto asi nic neuděláte.
Pokud by po rekonstrukci vaším PE vodičem tekl nějaký proud, řádově v A, zřejmě bude někde problém s PEN. Dá se to celkem jednoduše najít klešťovým ampérmetrem, u jednotlivých bytů změřit proud v L a v PEN, měl by být stejný.

Petr Doležal:
Uvažujme bezporuchové stavy, např. průrazy na kostru předmětů třídy I. Potom:1. Pokud bude PEN rozdělen hned na vstupu do domu, t.j. stoupačka v TN-S (co na to ale RZ, TN-S před elměrem ?),  pak se ani "plynem",  ani "vodou" nebude nic vracet2. Pokud bude PEN rozdělen až v bytové rozvodnici, tak se pracovní proudy, které z bytové instalace příjdou na bod rozdělení v rozvodnici, mohou zčásti vracet  přes PE  zpět do bytu na potrubí, které je spojeno s PEN třeba ve vodárně. A plyn z tohoto nemohu vyloučit (protože třeba  "elektroplynový" sporák a nebo spojení plynu a kovového provedení vody na ocelových nosných konzolách v technické stoupačce). A to měl asi p.Rotrekl na mysli.

Pavel Rotrekl.:
To: Kavánek
Projekt si pochopitelně necháme udělat. Jde mi o to, jak. Jsem-li majitelem objektu, musím vědět, co po projektantovi chci. Přednášku na téma sítí nepotřebuji, jsem nešťastný z toho, že z mého dotazu není patrno, že tuto problematiku ovládám dostatečně.
To: Beláň
Otázka je nepřehledná, jelikož jsem se snažil popsat systém obsahující hodně prvků, neumím sem vložit obrázek, jinak by to bylo určitě jasné. Jde o to, že pospojování, jak píšete se provede u vstupu do objektu a pak ještě po trase v objektu. Vlastně jste nepřímo odpověděl na moji otázku, když píšete, že je nepřípustné použít potrubí jako náhodný vodič. Myslím, že tohle je právě ten případ. To znamená, že vedení PEN po trase potrubí a pospojování s potrubím někde na trase v místě rozdělení na PE a N (tam už nejde udělat přizemnění) je nepřípustné. Nemohu-li udělat přizemnění, proud teče trubkou a také pospojovacím vodičem. Pokud teď rozumíte lépe popisované situaci, dovolím si zopakovat otázku: je toto ten případ, kdy je nepřípustné použít potrubí jako vodič ?
To: Hasala
Tu poučku o proudu jsem nemyslel doslova, o elektřině toho vím hodně, několik let jsem doma bastlil hi-fi zesilovače. Píšete, že trubkou poteče proud podle jejího odporu a odporu vodiče N, tedy, že proud poteče. Také píšete: Pokud by v celém domě byla provedena rekonstrukce rozvodů a vodič PEN by byl rozdělen, k ochrannému pospojování by byl připojen pouze vodič PE, určitě by trubkou žádný proud netekl". Zde bych očekával, že dodáte, že to platí v případě rozdělení PEN "na vstupu do objektu",  což jste měl asi na mysli, neboť dále píšete "k ochrannému pospojování by byl připojen pouze vodič PE". Pokud by se rozdělení provedlo až u elektroměru, bylo by to pospojování PE i N. Co to podle mne znamená, jsem již napsal výše kolegovi.

Pavel Rotrekl.:
Re: Petr Doležal
Ano, přesně to.

Petr Doležal:
Mimo to je plynové potrubí dobrý vodič, je po celé délce svařováno a šroubové spoje  u plynoměru jsou vodivě přemostěny vodičem Cu.  Při rozměru 3/4"  je průřez stěny potrubí cca 70 mm2 a vodivostně to  odpovídá Al 16

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana