Jak uzemnit systém s dynamometry aby nebyl rušen?
Petr Doležal:
A jestli je to zařízení tak citlivé, nemůže to dělat signál nějakých pravidelných kontrolních telegramů HDO, který se dostává "nahoru" po vedení pro topení ?
Zdenek Hejčl:
Na odrušení síťového napěti používám filtr Tesla WN 852 02, 250V , 4A.
Pavel Černý:
Prohlédl jsem si graf výstupu měření a jestli se nepletu, "pily" se opakují v cca třicetiminutov ých intervalech, blíže poledni jsou vzestupné a sestupné hrany strmější a kratší. Napadá mě vliv topných tělěs na přesnost tenzometrů. Jak je provedena regulace topení? PT 100 není spínací prvek, mám na mysli akční člen, který přímo spíná nebo reguluje teplotu. Není možné hlehat chybu tady?
Petr Doležal:
S těmi signály HDO jsem měl na mysli ty drobnější kmity. Když však vezmeme v potaz celkem věrohodnou domněnku p.Černého, nabízí se otázka: dělalo to i v létě a nebo je to v provozu teprve teď v zimě, kdy je vyhřívání v provozu ?
Martin Novák:
Nezda se mi, ze by za to ruseni mohli zrovna datagramy HDO, spis se priklanim k nazoru, ze vznikla "pila" nebo kmity jsou jen vysledkem nahodne odebiranych mereni a frekvence ruseni je nekde hodne vys, pripadne ze je ruseni mnohem nepravidelnejs i. Jisty vliv by mohl mit ohrev (ta pila svadi k podobnym myslenkam), zalezi na tom cim a s jakou hysterezii je regulovan. Osobne si ale myslim, ze cely problem s rusenim vznika primo na tenzometru a nebo, co je pravdepodobnej si na prevodniku analogoveho signalu na RS 422. Cele mi to pripada, jako kdyby se nekde bila analogova a digitalni zeme.
Mozna by prospelo, vest linku RS422 STP kabelem, ktereho stineni neni pripojeno NIKDE krome pocitace dolu a kde prevodnik RS422 na RS232 nebo USB ma samostatny napajeni nikde nespojeno s dalsimi okruhy (napajeni z PC nebo z maleho adapteru do zasuvky). Rozhodne stineni kabelu nepripojovat na prevodniky "po trase".
Dale by bylo dobry vest napajeni ohrevu ve skrini co nejkratsi cestou a co nejdal od snimaci casti, i kdyz si myslim, ze tam by ten pejsek byl zakopan jen tehdy, kdyby teplota ve skrini kolisala s moc velkymi rozdily (nad tech 5-10 °C). Vzhledem k indukcnosti topneho telesa se mi nezda pravdepodobne ze by ruseni slo do skrine tudy, feritovy toroid jako VF blokada na privodnim kabelu do skrine by ale asi nic nepokazil...
Skrin klidne uzemni primo k vezi hrubym dratem (blesky jsou svine), ale postarej se o to, aby samotny system dynamometru (tedy ty 4 svorky) NEBYL nikde spojen se skrini a nebo obalem dynamometru.
Co se tyce napajeni, tak pokud to spravne chapu a pamatuji si zapojeni, tak vlastne tu krabicku prevodniku napajis tema 15V zezdola a prevodnik napaji pak system dynamometru nejakym stabilizovanym napetim X malo voltu. V takovem pripade propoj prevodnik s systemem dynamometru stinenym ctyrvodicem (nejlip takovym kde je stinena kazda zila zvlast a jeste spolecne stineni), stineni spoj jednim koncem na kostru skrine a NIKDE ho uz nepripojuj na prevodnik ci dynamometr.
Skus si pohlidat, aby napajeci napeti 15V bylo vuci zemi plovouci - tzn. aby nahodou nebyl minus pol spojen se skrinkou zdroje a pres ni se zemi, jak se to obcas delava. Ideal by byl, kdyby tech 15V bylo taky nahoru vedeno stinenym dvouvodicem se stinenim uzemnenym dolu na zdroj, ale cena 50m stinenyho kabelu 2x1,5 by asi byla vrazedna, takze se aspon postarej o filtry + ferity na vstupu do kazdy skrine (ale to tam tusim uz mas, jak si psal). Skus popripade zarizeni par hodin napajet z 12V akumulatorku, ktery nechas primo ve skrini, co to udela s rusenim.
A jeste posledni okamzity napad mozna blby a dany pozdni hodinou. Jak je reseno ovlivnovani mereni vetrem ?? Je ta skrin nekde v zavetri a nebo ma kolem sebe nejaky vetrolam ? Protoze kdyz si vzpomenu co dokazal vitr nekde na kopci udelat s obycejnym prutem teleskopicke anteny od vysilacky napada mne, zda by nemohlo byt toto duvodem blbnuti mereni a zahadnych hodnot.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana