Jaký je rozdíl mezi jednofázovým a třífázovým rozvodem?
Patrik Augustin:
to vladd> jestli to byla narazka na mou reakci tak bych to upresnil. Zaprve nejsem zadnej inzenyr a za druhe ja nevim jak vy ale mam dojem ze jsme vsichni museli studovat na to aby jsem mohli delat to co delame. Nevidim duvod proc bych si nemohl dovolit napsat to co jsem napsal a to z toho pohledu ze pokud to tazatel nepochopi uz z tech obrazku co sem dali kolegove tak uz nevim jak lip to vysvetlit. Pak jedine muze nastoupit do skoly bud se vyucit v oboru a nebo muze jit studovat nejakou stredni skolu elektro. A az budu chtit spocitat geometricky obsah te sinusovky tak se klido zeptam akorat nevim k cemu by mi to bylo. Obsah sinusovky nezabiji. Blbe zapojenej sporak bohuzel muze. A ted si to preberte jak umite. Problem je v tom ze se do vyhrazenych technickych zarizeni montuje kde kdo coz se vetsine z nas nelibi a neni se cemu divit. Spousta lidi si neco precte a pak to nejak splacne dokupy a kdyz to nefunguje tak volaj elektrikare a divi se ze s jejich vytvorem nechce mit nikdo nic spolecneho. Ale v tomto pripade si myslim ze jsme snahu meli a to co jste popsal vy slovne popsali kolegove pred Vami a to dokonce i s grafikou :)
vladd:
Nebola to reakcia prave na vas prispevok, ale na cele toto forum. A nie len na toto. Clovek sa tu dozvie vela zaujimaveho, ale aj vela absolutnych bludov.A najtazsie na tom je ich od seba odlisit. Chcel som len poukazat, ze ked niekto polozi otazku, ma asi nejaky problem a potrebuje poradit a nie skritizovat.Ro zumny clovek pochopi, ze ak sa niekto pyta na takuto vec, tak tomu asi velmi nerozumie a odpoved treba podla toho formulovat. Ak si pozorne prezriete reakcie, nikto sa nepokusil mu pomôct. (mozno trosku prave vy)
Co sa tyka ustipacnej reakcie "A 380V taky nemáme , ale 400V." len tolko, ze tridsatpat rokov som vsade cital 380V, aj ked som sa divil, ze pani elektrotechnic i to akousi cudnou (asi elektrotechnic kou) matematikou prepocitavali na 0,4 kV.
Prave som sa vratil z garaze.Na zasuvke je tam napisane 3x380V. A voltmeter ukazal 391 V, takze "kolko to vlastne mame?"
Tomáš Jarovec:
Není snadné pochopit základy elektrotechnik y, třífázové napětí pochopí z hodin fyziky málokdo. Což teprve když se k tomu přidají kapacity a indukčnosti... Myslím, že vysvětleno to bylo dost, pokud něco není jasné, je na místě se ptát a ne napadat ostatní.
Nevím jak na Slovensku, ale v Česku se 230/400V používá aspoň 10 let. Úplně správně by mělo být 231V, ale to se toleruje, stejně jako se leckdy toleruje těch 220/380. Ani já to nemyslím jako "úštěpačnou reakci".
Jak myslíte geometrický obsah sinusovky?
dolac:
Citace: vladd 04.12.2008, 20:49
Nebola to reakcia prave na vas prispevok, ale na cele toto forum. A nie len na toto. Clovek sa tu dozvie vela zaujimaveho, ale aj vela absolutnych bludov.
No, zopár bludov ste tu prihodil tiež, však? Citujem:
1."Fázové vs Združené" (aj keď ste sa neskôr opravil)
2."Geometrický obsah časti sinusovky" - myslel ste asi integrál funkcie
3."Ako stredny vodic sa vyuziva zem-pôda a preto stoziare vysokého napätia maju len 3 vodiče-fázy" - nič vám nehovorí sústava TT z neučinne uzemneným uzlom, ktorý ma inú funkciu ako stredný vodič v sústave TN?
4." V domovom rozvode je uz tento zemový vodic nahradený klasickým medeným , aby sme kazdy spotrebic nemuseli pripajať k zemi-uzemnovat"- nejedná sa o zemový vodič ale o kombinovaný vodič PEN resp. dva vodiče PE a N, ktoré však neplnia funkciu zemného vodiča.
5."Este by som spomenul, ze modry a zeleny vodic maju rovnaky potencial-potencial zeme"- rovnaký potenciál majú iba v bode rozdelenia sústavy, na N vodiči sú totiž úbytky napätia od prúdu záťaže.
Myslím, že na jeden príspevok ste tu uviedol dosť bludov, že?
vladd:
To je prave to o com som pisal. Myslite, ze cloveku ktoremu bol ten prispevok adresovany pomoze vysvetlovat sustavy tt,tn,tn-c-s....? Najviac by ma potesilo, keby sa k veci vyjadril pôvodny autor otazky a ci mu pomohla viac moja alebo skôr vasa reakcia.
Nespochybnujem tvrdenia vo vasom prispevku, pravdepodobne vy uz teda budete asi inzinier, ked poznáte obsah pojmu integrál, mne sa to po 20 rokoch od skoncenia strednej skoly vybavuje uz len matne-zato sa ospravedlnujem .
Uz len jeden dotaz. Ako sa vlastne da vypocitat tym nestastnym integralom vykon podla tej sinusovky, ked na x-ovej osi je čas a na y-osi je napätie? To bol totis jediný ozajstny blud, ktory som do toho clanku dal-na skusku . Ostatne veci boli len zjednodusenia, aby vec pochopil, ten komu boli urcene. (ospravedlnujem sa, ze som bol tentokrát trochu zakerny ja)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana