Jaký je rozdíl mezi jednofázovým a třífázovým rozvodem?

<< < (4/11) > >>

Tomáš Jarovec:
Citace: R.Š.  01.12.2008, 20:23

Šlo mi jedině o to, že jsem koukal na zapojení sporáku kde bylo zakresleno připojení 3x fáze v 220V a návod nabádal L1 napojit na modrej, L2 na hnědej, L3 na červenej a PE na ZŽ

Nebyly ty barvy modrá+černá+červená? Tak se dříve označovaly jednotlivé fáze. PEN byla zelená. Modrá se dnes používá jinak.

Patrik Augustin:
Citace: R.Š.  01.12.2008, 20:23

***************  (poklona)  všem kteří poradily, je pravda že jsem laik tak se hned nečertěte někteří. Elektrika není můj obor, je sice pravda, že si v pohodě dokážu zapojit schodišták, zásuvky, dokonce vypočítat ohmův zákon:-),  dokonce jsem byl na kurzu trhacích prací, ale tam pouze jednoduchou elektriku:-). Šlo mi jedině o to, že jsem koukal na zapojení sporáku kde bylo zakresleno připojení 3x fáze v 220V a návod nabádal L1 napojit na modrej, L2 na hnědej, L3 na červenej a PE na ZŽ, chtěl jsem jen prostě pro laika vysvětlit, co by se stalo se zařízením pokud bych do něj v tomto zapojení poslal L1,L2,L3 380V:-). Toť vše. Nechci prosím zase nějaký flame, ať dám ruce pryč a tak podobně, upozorňuju nechci to zapojit takto, je mi jasné že to je špatně.

nejak Vas s tim sporakem nechapu. 400V mate pouze mezi L1/L2 L1/L3 L2/L3 ale proti PE nebo PEN mate vzdy 230V. Plotny jsou civky ktere jsou zapojene jednou stranou na fazi a druha musi jit proti N. Jo to aby jste dostal na plotnu 400V tak to by ste to musel zapojit pekne blbe ale taky to jde. A pokud to zapojite pouze s L1,L2,L3 tak Vam to nebude fungovat. Sporak neni motor. Nevim pokud tohle nechapete ani z toho co tady kolegove napsali a krasne nakreslili (coz je naprosto jednoduse a nadherne pochopitelne) tak se na to vykaslete.

vladd:
Len klud  R.S.
Aj ja som sa na tomto fore nieco opytal a pani inzinieri hned do mna, ze ako si to predstavujem, nech sa nato vykaslem, nech pisem s diakritikou a tak.... Skratka si myslia ze zedli mudrost sveta. Ale tak je to  aj z automechanikmi a inými, ktorí sa v servise tvaria múdro jak riť, ale nastaviť riadiacu jednotku vedia len tak, ze ju vymenia. Chcel vy som vydiet tychto panov ako vypocitaju geometrický obsah casti niuektorej s tych sinusoviek-co vyjadruje vlastne el. výkon. Ale dost uz.K otázke:
 Napätie oznacovane U (U1,U2,U3,Uf,Uz....) a merané vo Voltoch (V) je ROZDIEL dvoch potencialov.Zo slova "rozdiel" vypliva, ze sa porovnavaju DVE veci. Teda napätie treba merat medzi dvoma bodmi.Nikto nemoze povedat, ze "v tomto kabli je 220 alebo 380 V",  ale musi povedat, ze medzi tymito dvoma bodmi je napr.220V.  U nas to v praxi vyzera tak ze medzi hociktorymi  dvoma fazami je tzv. fazove napätie-380V.  Medi hociktorou fazou (hnedou alebo ciernou) a strednym (modrym) vodicom je zdruzene napätie 220V. Ako stredny vodic sa vyuziva zem-pôda a preto stoziare vysokého napätia maju len 3 vodiče-fázy. V domovom rozvode je uz tento zemový vodic nahradený klasickým medeným ,  aby sme kazdy spotrebic nemuseli pripajať k zemi-uzemnovat. Ked sa dotknete rukou niektorého kontaktu 3fazovej zasuvky (ludovo zasuvky na 380V) potrasie vas len 220 V, lebo ten ROIZDIEL medzi fázou a zemou je len spomínané zdruzené napätie. 3 fazova sustava bola vytvorena hlavne kvôli točivým strojom-motorom, aby mohli byt maximá napätia na každej z fáz byť časovo trochu posunuté a tým umožnili roztočiť rotor motora. Sporák nie je motor a preto mu v pohode staci 1 fáza. Má vsak velky odber a trojfazovou zasuvkou je pripojeny do siete preto, aby jednu fazu velmi nezatazoval. Teoreticky ho mozete pripojit na siet tak, ze vsetky jeho cierne vystupy (L1,L2,L3) zapojite cez čokoládu len na jednu fazu a modry(N) na stredny vodic, ale ked zapnete vsetky platnicky a trúbu, istič to určite nevydrží a vypne. Este by som spomenul, ze modry a zeleny vodic maju rovnaky potencial-potencial zeme. Ked ich pomiesate, elektrika casto bude fungovat, ale bezpečnosť v pripade poruchy bude výrazne ohrozená.      

vladd:
Prehodil som vyrazy fazove-zdruzene,sorry.

Zdenek Hejčl:
A 380V taky nemáme ,  ale 400V. ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana