Kam je nejvhodnější umístit požární hlásič?
Pavel Horský:
Citace: Jiří Novotný- Stryker 08.02.2016, 14:03
Vyhláška 246/2001 Sb.
V bytovém domě musí být každý byt vybaven zařízením autonomní detekce a signalizace. Toto zařízení musí být umístěno v části bytu vedoucí směrem do únikové cesty. Jedná-li se o byt s podlahovou plochou větší než 150 m2 nebo mezonetový byt, musí být umístěno další zařízení v jiné vhodné části bytu.
Hlásiči by mněli být vybaveny minimálně centrální místnosti objektu a místnosti kde spíme.Dále v každém patře na schodišti nebo v chodbě
Víte paragraf a článek ať to nemusím celé louskat?
Já našel vámi citované ve vyhlášce č.23/2008, §15, odstavec 5 (pro rodinné domy) a §16 odstavec 2 (pro bytové domy).
O místnostech kde spíme jsem se nikde nic nedočetl. A o to mi hlavně jde.
Jiří Novotný- Stryker:
Citace: Pavel Horský 08.02.2016, 14:11
Víte paragraf a článek ať to nemusím celé louskat?
Já našel vámi citované ve vyhlášce č.23/2008, §15, odstavec 5 (pro rodinné domy) a §16 odstavec 2 (pro bytové domy).
O místnostech kde spíme jsem se nikde nic nedočetl. A o to mi hlavně jde.
Nepsal jsem, že být musí, psal jsem jen to, co vyčtu v návodu výrobce a ten je nadřazen všemu. Jen on ví, jaký rádius obsáhne jeho detektor, jakou užitnou plochu dokáže snímat atd. Vše tam je uvedeno.
Vycházejme z tohoto §5 odst.1 vyhl.246/2001 Sb.
Při projektování požárně bezpečnostních zařízení se postupuje podle normativních požadavků. Návrhy požárně bezpečnostních zařízení jsou nedílnou součástí požárně bezpečnostního řešení stavby.
Takže buď tu zodpovědnost na sebe vezme autorizovaná osoba co vypracovala PBŘ a vy splníte podmínky, nebo se držte doporučení výrobce.
Nechtěl bych se jednou zodpovídat z toho, proč jsem nenavrhl o 1-2 ks hlásiče za pětistovku navíc a kvůli tomu se udusil, či uhořel člověk.
Jiří Novotný- Stryker:
http://www.hzscr.cz/clanek/hlasice-pozaru.aspx
Na konci stránky je doporučení samotného HZSCR, je tam pěkný obrázek, jak má vypadat optimální ochrana.
Nepřemýšlel bych nad tím, šupl bych 3x detektor, je to v součtu 1000kč a vím, že jako projektant klidně spím.
Udělal jsem maximum :)
Pavel Horský:
Citace: Jiří Novotný- Stryker 08.02.2016, 15:00
http://www.hzscr.cz/clanek/hlasice-pozaru.aspx
Na konci stránky je doporučení samotného HZSCR, je tam pěkný obrázek, jak má vypadat optimální ochrana.
Nepřemýšlel bych nad tím, šupl bych 3x detektor, je to v součtu 1000kč a vím, že jako projektant klidně spím.
Udělal jsem maximum :)
To je přesně ono. PBŘ k dispozici mám, ale tam je jen tupě papouškovaná vyhláška. Na to já moc nejedu, když cítím, že to jaksi není ono. Důvod s udušením jsem již popisoval, tak se nebudu opakovat.
Jiří Novotný- Stryker:
Citace: Pavel Horský 08.02.2016, 15:27
To je přesně ono. PBŘ k dispozici mám, ale tam je jen tupě papouškovaná vyhláška. Na to já moc nejedu, když cítím, že to jaksi není ono. Důvod s udušením jsem již popisoval, tak se nebudu opakovat.
Předpokládám, že použijete hlásičů více. PBŘ je hloupě alibistické, stát se něco nepříjemného, každý se bude ptát projektanta proč např. neuposlechl doporučení výrobce samotného detektoru, či doporučení HZSČR.
A projektant v tom zůstane sám. Vysvětlovat úsporu 600kč, za to to nikomu nestojí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana