Můžete mi pomoci přesně definovat vyhr. a nevyhr. el zařízení?

<< < (4/7) > >>

Milan Karvánek:
TO: Matějka > Tak jak píše p. Hejčí skupina 105.... To co uvádíte za pomlčkou v reakci z 14,12, 17:02 je podle mne již komentář. Já pokládám za primární otázku kdo onen komentář za pomlčkou stvořil a jestli to má nějakou právní váhu. (daleko podrobněji to je ještě rozvedeno na tom Vámi uvedeném www odkaze. Nejlépe se zeptat autora textu za pomlčkou, jak k výrazu "nevyhrazená el. zařízení" došel.
Ta živnost 105 je primárně určena pro výrobce a zase v podstatě viz onen komentář.Oni v tom komentáři mají v podstatě pravdu, akorát mi tam nehraje to "nevyhrazená el. zařízení",  jak na to přišli?
zpět k živnosti 105 pro výrobce strojů platí v plném rozsahu zá.22/79 - prohlášení o shodě, jemuž předchází příslušný shvalovací proces. Podrobně to tam je vše popsáno. Ta živnost není pro elektromotážní ky!
No a jak píše p.Hubáček vyhl.20/79 definuje v vyhrazená zař. přesně jak píše. Je fakt, že ve 3.par. se definuje že oranizace smějí provádět a/montáž,opravy,údržbu b/vyrábět rozvaděče pouze na základě OPRÁŇĚNÍ (dnes vydává ITI) Prostě stroje a přístroje tam nikde zníněné nejsou, tudíž bych se domníval, že nejsou vyhrazenými zařízeními.

Jan Alin:
TO Milan Karvánek:

Chtěl bych se zeptat jestli lze za elektrické zařízení dle zák.22/97 a nařízení vlády č.17/03 (tzn. není potřeba výchozí revize) považovat třeba celou automatickou linku která je sestavena ze zařízení několika dodavatelů, z nichž některá jsou obsluhována lidmi a některá jsou částečně automatizována . Jako příklad mě napadá třeba kompletní technologie na zpracování krmných směsí v zemědělství. Opravdu na takové zařízení není potřeba dělat výchozí revizi a stačí že dodavatel vystaví ES prohlášení o shodě? Vždyť to zařízení je sestavováno přímo na místě z částí a ze subdodávek ostatních firem a žádný výrobce nemá možnost provést zkoušky dle ČSN EN 60204-1 už z toho důvodu že zařízení přijde na místo po částech a dokonce se částečně na místě i vyrábí. Montáž výrobce většinou neprovádí.

Jan Šlosárek:
Ve smyslu zák.č.174/1968 -

"Vyhrazenými technickými zařízenímijsou zařízení se zvýčenou mírou ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku,která podléhají dozoru podle tohoto zákona.Jsou to tech.zařízení
tlaková,zdvihací,elektrická,plynová a v jaderné energetice"

Zdenek Hejčl:
Musí být ke každému zařízení deklarováno ES prohlášení o shodě a výchozí revize el. zařízení, bez toho nelze uvádět do provozu. Za toto odpovídá montážní firma, která celek kompletuje a předává.

Skupina 105 - to je živnost na výrobu, opravy, instalaci, oživování el. strojů atd. - údržba  
Skupina 205 - Vyhrazená zařízení - montáž, opravy, zkoušky a revize občanské průmyslové a zemědělské výroby atd. ,  patří sem provádění elektrointalac í, montážní dozor a ověřovací zkoušky navržených soustav, sítí, obvodů a instalací.Údrž ba veřejného osvětlení.  
Patří do toho i zdvihací zařízení - jeřáby.

Josef Křemen:
Někde tady padlo, že vyhraněné je to pouze zařízení nn. Ale copak za určitých podmínek nemůže zařízení napájené malým napětím ohrozit zdraví?? Samozřejmě hračka na 3V se může používat i ve vaně a nic se nestane.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana