Můžete mi pomoci přesně definovat vyhr. a nevyhr. el zařízení?

(1/7) > >>

Jaroslav Matějka:
Můžete mi prosím pomoci přesně definovat VYHRAZENÉ a NEVYHRAZENÉ elektrické zařízení?  (poklona)

Josef Hubáček:
Doposud platná vyhláška ČÚBP č.20/1979 Sb. (ve znění vyhl. č.553/1990 Sb.,  Nařízení vlády č.352/2000 Sb. vyhl. č.159/2002 Sb.) definuje vyhrazená elektrická zařízen jako zařízení pro výrobu, přeměnu, rozvod a odběr el. energie. Tudíž z tohoto pohledu vše, co je připojeno k síti.
Novelizovaný zákon č. 174/1968 Sb. ukládá v § 7b odst.1) písm.a) ministerstvu práce a sociálních věcí stanovit vyhláškou, která technická zařízení se považují za vyhrazená. Do dnešního dne jsem takovou vyhlášku (kromě vyhl. 20/1979 Sb.) neviděl. Tudíž u elektrických zařízení existují pouze vyhrazená el. zařízení. Nevyhrazená neexistují. Alespoň o nich zatím nevím.

:
Existuje zákon o drahách č. 264/94Sb. Ten zavedl pojem "určená technická zařízení". Mezi ně patří i elektrická zařízení, sloužící pro provoz dráhy nebo drážní dopravy. Podléhají dozoru Drážního úřadu.

Jaroslav Matějka:
Takže potom co lze dělat s živn. listem Výroba, instalace a opravy elektrických strojů a přístrojů- výroba opravy, instalace, oživování a zkoušení nevyhrazených elektrických strojů, přístrojů. Jestliže teda nevyhrazené el. zařízení neexistuje?

Zdenek Hejčl:
Někde jsem četl, že mezi vyhrazená el. zařízení patří ta která podléhají pravidelným zkouškám a revizím předepsané výrobcem v technické dokumentaci. Vyhrazená zařízení mohou opravovat nebo provádět revize a předepsané zkoušky pouze osoby vyškolené s patřičným vzděláním a oprávněním tyto práce provádět. Schvalovačky na tato zařízení vydává ITI.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana