Proč nelze připojit starý 2-vodičový rozvod na nový 3-vodičový?

<< < (11/13) > >>

Jiří_Hrubý:
Pane Vácho, coby stavebník vaše pohnutky chápu, řemeslníci nejsou a než pro nějakýho Hrubýho nebo Váchu budou dělat pro developera, protože ví, že ten kšeft jim stejně neuteče a voni jim budou alespoň vděčný, až se milostivě ukážou, až nebude do čeho píchnout a pořádně je podojí. Taže si dělám vodu, topení, zedničinu... Ne že bych neměl peníze, ale nemám čas čekat, třeba střechu mám slíbenou od tří různých už víc než rok, ale raděj dělají pro developery.
váš problém je, že se pouštíte do věcí, které jdou mimo vás a mohou reálně zabíjet.
Chápu, že ten obor vypadá zajímavě a láká vás. Minimum co můžete udělat, je koupit příručku https://obchod.in-el.cz/dilenske-prirucky/182-elektricke-instalace-v-bytove-a-obcanske-vystavbe.html a pročítat toto fórum.
Získáte tím alespoň základní povědomí o tom, že to ve skutečnosti opravdu není tak jednoduchý, jako strčit dva dráty do čokolády.

Tomáš Vácha:
Pane Hrubý, je to přesně tak, jak píšete.

zakoupil jsem už před časem defacto komplet https://obchod.in-el.cz/4-odborne-prirucky

+ Sobotales příručku pro elektrotechnik a a drtivou většinu starých publikací z antiku co vydalo SNTL. Obzvláště ty od F. Soukupa jsou vynikající a prakticky ukazují jak na to. Dříve to šlo, člověk si to měl udělat sám za sebe a potom nechat zkontrolovat, dnes už se to nesmí. I ty nové publikace tomu odpovídají, všude "jen" odkazy na normy - které jsem si mimochodem také tištěné koupil a to pokladnička sakra plakala :-)

Snažím se, leč ne vše jde vyčíst. Chybí praxe a mozek si to někdy nespojí. Jako ten PEN rozdělaný na PE a N viz výše, kde mi nešlo do hlavy, jak by mohl PE zvýšit bezpečnost, když jde zpět k transformátoru stejnou cestou jakou přišel tj. přes PEN a hle, bylo to (doufám) tím extra územněním PE.

Jan Franěk:
Citace: Tomáš Vácha  11.01.2021, 13:58

Elektrikář, co mi připojoval čerpadlo u studny, mi tam dal alespoň wago svorku, kterou měl zrovna v ruce.

Ne, to nemohl být elektrikář. Vždyť to udělal mnohem nebezpečnějším, než pokud by to bylo připojeno bez PE  (norm)  Můžete se zde s námi podělit o jeho jméno? Nebo ho alespoň do mé soukromé zprávy zde, včetně kontaktu na něj?

Zjednodušeně. Pokud má jakýkoliv podobný přístroj svorku, nebo šroubek pro PE vodič, nemůžete ke němu použít napájecí kabel s menším počtem vodičů, tedy bez PE vodiče. S vaším zapojením se stane to, že strčíte vidlici do zásuvky a náhodně podle jejího otočení se stane, že pustíte na kostru fázi. V ten moment jde o vemi nebezpečný stav, kdy sáhnutím na kovovou část svítidla, může dojít k úrazu, nebo i smrti.

Přesně jak se vám to stalo
Citace: Tomáš Vácha  11.01.2021, 13:58

Jiná lampička s pevným připojením ale rovněž 2zástrčka, svítila fáze i když byla vypnutá...

Jedinou chybou IKEA obchodu je, že vás nechal obsluhovat neodborným personálem. Zapojení jste si v rozporu se zákonem a návodem výrobce provedl pak sám. Jen díky velkému štěstí se vám a dalším okolo vás prozatím nic nestalo. Budiž vám to varováním a je potřeba to rychle napravit, než bude pozdě.

Citace: Tomáš Vácha  11.01.2021, 18:54

Snažím se, leč ne vše jde vyčíst. Chybí praxe a mozek si to někdy nespojí. Jako ten PEN rozdělaný na PE a N viz výše, kde mi nešlo do hlavy, jak by mohl PE zvýšit bezpečnost, když jde zpět k transformátoru stejnou cestou jakou přišel tj. přes PEN a hle, bylo to (doufám) tím extra územněním PE.

NE tak docela. Je to jen doporučení, přesto je velmi dobré jej dodržet. U rodinných domů neprovedu kladnou revizi, pokud chybí MET přípjnice a tedy dodatečné přizemnění bodu rozdělení.
Výhodou tohoto řešení je spíše fakt, že v případě PEN vodiče, máte spojenou funkco ochranou i pracovní v jednom vodiči. Šance že dojde k jeho přerušení, třeba přehořením a podobně, je stejně velká jako u vodiče fázového. Tedy máte šanci 50/50 že případnou poruchu přežijete. V případě rozdělení těchto funkcí, nemáte proudem (hlavně ani poruchovým) vůbec zatěžován vodič PE. Tedy je funkčně nejlépe připraven pro případ kdy jeho zapotřebí a můsí zachránit život. Pak máte šanci mnohem vyšší. Můžeme říci (odhad - nebrat doslova) třeba že vaše šance je 90/10 že vás to ochrání, což je velmi podstatný rozdíl. To je hlavní ale zdaleka ne jediný přínost dalšího vodiče. To je na mnohem delší a širší diskusi.

Tomáš Vácha:
Citace: Jan Franěk  11.01.2021, 19:16

Ne, to nemohl být elektrikář. Vždyť to udělal mnohem nebezpečnějším, než pokud by to bylo připojeno bez PE  (norm)  Můžete se zde s námi podělit o jeho jméno? Nebo ho alespoň do mé soukromé zprávy zde, včetně kontaktu na něj?

Zjednodušeně. Pokud má jakýkoliv podobný přístroj svorku, nebo šroubek pro PE vodič, nemůžete ke němu použít napájecí kabel s menším počtem vodičů, tedy bez PE vodiče. S vaším zapojením se stane to, že strčíte vidlici do zásuvky a náhodně podle jejího otočení se stane, že pustíte na kostru fázi. V ten moment jde o vemi nebezpečný stav, kdy sáhnutím na kovovou část svítidla, může dojít k úrazu, nebo i smrti.

Byl to elektrikář, doporučený obchodem kde jsem nakupoval. Dělá tu v okolí běžně.
Je mi líto, ale když vám ho nahlásím, tak mám příště smůlu a když se mi něco po...tak už se tu neukáže.

Je dost možné, že to je nedbalý elektrikář, protože acidur krabice ve studni nechal staré do kterých teklo a ty jsem předělával sám. Protože jinak by při dešti do svorek nateklo...bohu žel nikdo jiný za 3/4 roku k nesehnání.

Mimochodem vzal jsem zkoušečku UNI-T UT15C (předpokládám, že to není úplný krám),  otočil zástrčku v zásuvce = fáze by měla jít modrým vodičem přes PE na kostru a ona tam nejde. Lampička svítí, na kovovém krytu nic není. Jak to?

Tomáš Vácha:
A propó proč lidi jako já zapojí světlo špatně.

https://www.dekolamp.cz/clanky/detail/snadny-navod-na-instalaci-svitidla.htm

Pokud máte elektřinu bezpečně vypnutou, můžete se pustit do spojování. V těle svítidla najdete kabely ve stejných barvách, které propojte s kabely, které vedou ze zdi a je hotovo. V případě, že instalujete světlo v prostorech, kde jsou k dispozici pouze fázový a nulový vodič, je propojte s těmito vodiči ve světle a zbývající uzemňovací kabel upevněte tak, aby se nedotýkal s jinými dráty a pečlivě ho zaizolujte. Pokud byste tak neučinili, došlo by ke zkratu.

Pokud budete potřebovat poradit nejen s instalací, neváhejte se obrátit na naše odborníky.

Tak jestli jsem studoval správně, tak jde li o kovové svítidlo, tak v pevné instalaci, kdy vedou ze zdi F a PEN se F připojí na F a PEN na PE svorku a od té proklamuje na N na svítidle. Návod v obchodě však říká něco jiného. A to jsem jen náhodně vybral obchod.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana