Proč nelze připojit starý 2-vodičový rozvod na nový 3-vodičový?
Jaroslav Jonáš:
Jednak neřeším případný nedostatek elektrikářů v daném místě a na univerzálním návodu pro kutily nebudu nic měnit.
váš poslední obrázek ukazuje svítidlo, jakých je na trhu mnoho. Rozhodující je výrobní štítek případně přiložená dokumentace - návod, který uvádí mimo jiné třídu ochrany. Jednopólové zjišťování přítomnosti napětí - doutnavkou, je k ničemu. Takovou zkoušečku je nutné použít jako dvoupólovou. Veškerá svítidla i jiné elektrické předměty, tř.I i tř.II jsou konstruované tak, že při správném zapojení se napětí na kovové přístupné části nemůže objevit. Proto nevěřím, že jste napětí na vrchní části svítidla zjistil.
Tomáš Vácha:
Citace: Jiří Schwarz 11.01.2021, 16:33
Typický spotřebič třídy II, kde se do kovové části, která by měla být oddělena od živých částí dvojitou izolací, něco indukuje.
Je třeba seriozně změřit dotykový proud, podle ČSN 33 1600, ed.2 může být max. 0,5mA, podle výrobkových norem se u nového výrobku zpravidla počítá s nižší hodnotou (0,25mA)
Pokud to splňuje, je to OK
Pokud je tam dotykový proud vyšší, bylo by třeba seriozně zjistit proč.
A jestli se chcete pasovat na "odborníka elektro", tak nezapomeňte na §5 Občanského zákoníku a vše nebezpečné, o kterém tak hezky píšete, hlašte, abyste nakonec nebyl obviněn, že jste "věděl a nekonal"
Druhou stejnou lampičku jsem vyhazoval, přestala svítit. Ovšem než jsem jí vyhodil, tak jsem se do ní podíval. Uvnitř byla stejná svorkovnice jako na obrázku, kde mi spílal pan Jonáš. Připojeny F, N a na kostře PE ovšem ze svorkovnice jaksi nebylo co připojit tak to odborně výrobce nepřipojil.
To jen na okraj proč si myslím, že je lépe, když něco připojí laik bezpečně a dle norem (ono se to dá i v domácím studiu načíst) než odborník nebezpečně. To, že je někdo "elektrikář" ještě neznamená, že když to vystudoval, že to dělá dobře. Jako každý jiný obor.
Naši mini vesnici celou elektrifikoval pan elektrikář, který v národním podniku vedl 2000 lidí (elektro). Všechny objímky žárovek, kde lidem pomáhal, připojeny F a N ovšem N rovnou na objímku bez toho, aby to šlo přes třmen (TN-C). Všechny nové zásuvky připojoval krásným bílým slaněným kabelem nebo zvonkovým. F- černá / PEN modrá nebo oba bílé. S barvami si starost nedělal, takže někde fáze Modrá barva někde Černá. Zásuvky dával do dřevěných chat na kovovou podložku. A tak bych mohl pokračovat do nekonečna.
A nabízí se otázka. Když člověk doma na něco takového přijde (tedy, že elektrikář kdysi něco udělal špatně) a nového elektrikáře nesežene, protože se žádnému nechce. Je lepší si to nastudovat a dát svépomocí do pořádku aby to bylo pro rodinu bezpečné nebo to nechat nebezpečné a v případě problému se potom odkazovat na již zesnulého (stářím) elektrikáře a nosit dětem na hrob kytky ale hlavně do toho nelézt, protože to dotyčný nevystudoval?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Tomáš Vácha 11.01.2021, 16:02
2zástrčka, ovšem odborně zapojeného u výrobce a prodávaného jako set v krabičce světlo + přívodní kabel k zastrčení, svítí fáze na kostře?
Kdyby tam "svítila fáze", rozsvítí to celou LED diskotéku na zkoušečce a nikoliv jenom indikaci přítomnosti fáze. Indukce.
Jiří_Hrubý:
Citace: Tomáš Vácha 11.01.2021, 16:49
A nabízí se otázka. Když člověk doma na něco takového přijde (tedy, že elektrikář kdysi něco udělal špatně) a nového elektrikáře nesežene, protože se žádnému nechce. Je lepší si to nastudovat a dát svépomocí do pořádku aby to bylo pro rodinu bezpečné nebo to nechat nebezpečné a v případě problému se potom odkazovat na již zesnulého (stářím) elektrikáře a nosit dětem na hrob kytky ale hlavně do toho nelézt, protože to dotyčný nevystudoval?
Prví taková věc může být ta zabijácká lampička, mmch výrobcem určená k pevnému připojení, kterou jste v rozporu s návodem připojil pohyblivým přívodem, navíc bez odlehčení v tahu a ošetření prostupu kabelu proti prodření.
Takže potřebujete kabelovou průchodku s odlehčením v tahu (např EAN: 2050000168727) a správnou šňůru L,N,PE.
Hned se budete doma cítit bezpečněji.
Stejným způsobem jsem zažil připojenou vířivou pračku. Smutný bylo, že to bylo flexošňůrou L,N,PE, přičemž PE byl přibandážován k plášti kabelu. Ale tlouklo to jen když se připojila i ždímačka, to se dávala rozdvojka a muselo se to správně trefit.
Tomáš Vácha:
Citace: Jiří_Hrubý 11.01.2021, 17:30
Prví taková věc může být ta zabijácká lampička, mmch výrobcem určená k pevnému připojení, kterou jste v rozporu s návodem připojil pohyblivým přívodem, navíc bez odlehčení v tahu a ošetření prostupu kabelu proti prodření.
Takže potřebujete kabelovou průchodku s odlehčením v tahu (např EAN: 2050000168727) a správnou šňůru L,N,PE.
Hned se budete doma cítit bezpečněji.
Stejným způsobem jsem zažil připojenou vířivou pračku. Smutný bylo, že to bylo flexošňůrou L,N,PE, přičemž PE byl přibandážován k plášti kabelu. Ale tlouklo to jen když se připojila i ždímačka, to se dávala rozdvojka a muselo se to správně trefit.
Pane Hrubý, a to je důvod, proč se o tom laik chce něco dozvědět a hledá odpovědi tady (byť jsem to zkoušel na https://kutil.elektrika.cz) kde se od roku 2011 nic nekoná, proto my všichni neznalý otravujeme tady. Vy jste očividně slušný člověk co poradil a děkovat se tu nemá, jen mě to nedá, takže danke.
Mě ten obor zajímá, čtu jako o život a přemýšlím, že bych si to i dálkově vystudoval, byť jsem už dosti po čtyřicítce. I koníček může přeci člověk studovat aniž by musel dostat políček (ne od vás) v podobě "nehrabte se do toho".
Čistím okap, mohu spadnout ze žebříku a zabít sebe i toho co mi žebřík drží. Volat proto firmu nebudu. Teče baterie, tak koupím novou a vyměním, leč mohu vytopit sebe i sousedy, nateče jim to do zásuvky a zabije je to, volat proto instalatéra nebudu. Jedu autem, mohu mít nehodu a zabít sebe i ostatní, pěšky lesem proto chodit nebudu. Chci si připojit lampičku, mohu špatným zapojením zabít sebe i rodinu a měl bych proto volat elektrikáře :-). Všechny obory kromě elektrikářskéh o jdou dělat doma s rizikem svépomocí, jen ta potvora elektrika ne.
Už vás nebudu svou úvahou zdržovat, jen mi trochu neseděl políček od kolegy, co se mi snažil zachránit život. ....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana