Proč nelze připojit starý 2-vodičový rozvod na nový 3-vodičový?
Jakub Jahoda:
, rád bych využil toto již založené téma k mému dotazů. Nedávno jsem měl rozhovor s kolegou elektrikářem a nemohli jsme se shodnout na správnosti zapojení domovní instalace s částečně novými a částečně starými rozvody. Vysvětlím.
Domovní rozvaděč zapojen Cu 4x10 z ELM rozvaděče. Rozvaděč z výroby osazen dvěma listamy PE a N. Na listu PE přiveden privodni PEN a také vodič ze zemnici svorky + N vodič vedoucí na N lištu. Zatím se jedná o klasické rozdělení na TN-S. Spor byl v zapojení starých rozvodu sklepa, která ač jsou v mědi jsou taženy 2x/4x. Můj názor byl, že zapojení by mělo být tak, že se do rozvaděče přidá další lišta, přívod PEN včetně územnění se dá na ni včetně všech starých rozvodu s PEN rozvody a poté dojde k propoji na PE lištu a N lištu. Kolega elektrikář měl ten názor, že další lišta není zapotřebí a PEN vodiče do staré instalace se mohou připojit na společnou lištu s přívodní PEN, územněním ale také s novými PE vodiči nových rozvodů. Můžete mi prosím říct, jestli je kolegovo zapojení z hlediska bezpečnosti také správně? Díky
Jan Franěk:
Správnější je váš způsob, nicméně ani ten kolegův nemusí být ve finále špatně, pokud to bude správně provedeno.
Za prvé dbejte na prostorové oddělení a za druhé je nutné, aby vodiče PEN, byly označeny dodatečnou modrou návlečkou, aby nedošlo k jejich záměně, v souladu s doporučením norem. (norm)
Doporučuji prostudovat ČSN 33 2000-5-54 v aktuální edici (č.3 z roku 2012), obzvlášť obrázek 54.1c , který jasně preferuje váš způsob zapojení.
Jakub Jahoda:
Co se týče barevného oddělení jsme byli za jedno. Šlo mně spíše o to bezpečnostní hledisko. V případě pripojeni na společnou svorkovnici by dle mého měly být odvodni vodiče PEN do staré elektroinstala ce v podstatě hned vedle přívodního vodiče PEN z ELM je tomu tak?
Jan Franěk:
Nechápete :-\ To je hlavní důvod proč raději dodržovat zapojení ze zmiňovaného obrázku.
Barevně máte už odděleno. PE a N svorkovnice.
Ale jak poznat PEN od PE? POmocí návlečky (norm) A prostorově oddělit znamená všechny PEN pohromadě a prostorově oddělené pod PE.
A protože nechápete, je rozumnější dodržet zapojení ze zmiňovaného obrázku, citované normy. Tedy vytvořit svorkovnici PEN a z ní napojit PE a N
Raději to sem vložím pár obrázků :-X a doporučuji si řádně prostudovat základní normy.
Jakub Jahoda:
Ale chápu. Možná jsem to blbe napsal. Barevné označení je jasné, na vodiče PEN do staré instalace se dá modrá navlecka, v tom jsme s kolegou byli za jedno. Vysvětlím můj dotaz a využiji Vas obrázek c. 2, v případě takového zapojení se vodice PEN do staré instalace tn-c dávají co nejblíže, respektive hned vedle vodiče PEN provedeného z ELM rozvaděče, je tomu tak? Jak jsem psal, já zastavam způsob dle obr.c.1,ale pokud říkáte, že i způsob dle obr.c.2 je správně, zajímá mě, jestli norma říká, kam vodiče do instalace ještě s tn-s připojit, nebo je to jedno a může to být kdekoliv na liště rozdělují obvody Tn-c a tn-s
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana