Jsou po úderu blesku do hromosvodu znatelné stopy průchodu bleskového proudu?
sniper 76:
Knisku 2.0 mám docela dobře prolouskanou, je možné, že jsem ale něco přehlédl.
Je zmiňováno, že rozdělení zemničů není vhodné z důvodu přeskoků , vzniku oblouků a zavlečení "blesku do objektu se stejně nevyhnu. V různých schématech se tam počitá, s bleskem a průchodem proudu 200kA. Z toho 100kA do zákl. zemniče a zbytek přes DEHN ventil M do sítě (100kA).
Mohu se mýlit, ale napadá mne, že pokud budou obě zemnící soustavy o přibližně stejné odporové hodnotě (nebo pokud zemnící soustava hromosvodu lepší), pak zemnící soustava hromosvodu svede oněch 100kA. Oblouky a přeskoky do zemnící soustavy objektu se zákl. zemničem a s použitím DEHN ventilu M by způsobily menší škody. (zákl. zemnič by svedl proudy jen v desítkách kA a zbytek by šel do sítě) Poškození základů by tak mohlo být docela úspěšně eliminováno.
Fuk Tomáš:
Citace: sniper 76 29.10.2008, 14:48
Mohu se mýlit, ale napadá mne, že pokud budou obě zemnící soustavy o přibližně stejné odporové hodnotě (nebo pokud zemnící soustava hromosvodu lepší), pak zemnící soustava hromosvodu svede oněch 100kA. Oblouky a přeskoky do zemnící soustavy objektu se zákl. zemničem a s použitím DEHN ventilu M by způsobily menší škody. (zákl. zemnič by svedl proudy jen v desítkách kA a zbytek by šel do sítě) Poškození základů by tak mohlo být docela úspěšně eliminováno.
Obávám se, že problém ani tak nevzniká při vedení bleskového proudu solidně dimenzovaným vodičem, nebo při přechodu ze zemniče do země, ale právě při těch obloucích a přeskocích. Tehdy právě dochází k těm pyrotechnickým efektům a následným škodám.
sniper76:
OK.
Takže pokud provedu z RD 10x12m čtyři svody, připojím je k zákl. zemniči v zákl. pásech v obvodu RD, k tomu připojím vzájemně provařené betonářské pletivo v desce, bude zajištěna dostatečně velká kontaktní plocha pro přenos blesk. proudu do země?Jistě, beton v základech je pořád vlhký, ale pořád se nemohu zbavit pochybností. Asi jsem paranoidní.
Fuk Tomáš:
K tomu by se měl asi vyjádřit někdo kompetentnější, jak má být z tohoto pohledu proveden základový zemnič, aby se minimalizovalo riziko poškození.
Kamil Novák:
Citace: sniper76 27.10.2008, 20:04
Tato problematika je dobře popsána, nicméně by mně velmi zajímaly informace o stavu základového zemniče po zásahu blesku do objektu (Kvalitní zemnič, 4 svody, odpor pod 5 ohm)? Může dojít k fatálnímu poškození zákl. pásů? Mnoho mých známých odrazuje od připojení hromosvodu k zákl. zemniči právě tato obrovská energie blesku.
Já bych se s dovolením zeptal obráceně :
Na základě čeho se vaši známí obávají poškození základů ? ??
Jsou někde publikovány případy poškození tímto způsobem ? ??
Určující asi bude kvalita provedení. Jestliže se podaří rozdělit bleskový proud co nejvíce rovnoměrně do co největší plochy, pak by výsledná absorbovaná energie neměla představovat problém.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana