Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Musí projektant do rozvaděčů navrhovat přístroje s AFDD ochranou?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 3 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Musí projektant do rozvaděčů navrhovat přístroje s AFDD ochranou?  (Přečteno 7574 krát)
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« kdy: 15.04.2025, 16:39 »

Dneska rozhovor s jedním zákazníkem, co mu projektant navrhoval kombinované přístroje s AFDD do rozvaděče na chatu (k trvalému bydlení) stavěnou z tvárnic. V rozvaděči je 22ks kombíků s AFDD (AFDD+PCH+jistič). Prý to je dané normou a zákonem a musí mít písemné odmítnutí od zákazníka, aby je nenasazoval. Něco mi uniklo, nebo jde o nový způsob jak zdražit projektovou dokumentaci?

Jak to vidíte vy? Byli by jste ochotni "utratit" víc jak sto tisíc jen za rozvaděč na chatě? Co by jste tomu projektantovi vzkázali?

Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Jirka Š. Svejkovský
*

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2

« Odpověď #1 kdy: 15.04.2025, 18:12 »

Já bych asi začal tím, že oslovím pana projektanta. A poprosil ho, aby upřesnil, který zákon, paragraf, odstavec nebo která norma a její část to nařizuje.
Pak bych si otevřel velký pytlík popcornu ...
Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C2
Radim Strycharski
*

« Odpověď #2 kdy: 15.04.2025, 19:22 »

Já bych to skoro viděl na transformaci tématu na otázku, jak se má vůbec uzavírat smlouva s projektantem, když po předložení projektu má zákazník námitky tohoto typu. Projektant šel nad normu, což je běžný jev, bude chtít za projekt zaplatit, protože nikdo neobjednal projekt přesně podle minima norem, no a zákazník tedy pak bude platit dalšího projektanta, aby dosáhl svých představ.
Zaznamenáno
Jan Franěk
*

« Odpověď #3 kdy: 15.04.2025, 19:49 »

Já bych to skoro viděl na transformaci tématu na otázku, jak se má vůbec uzavírat smlouva s projektantem, když po předložení projektu má zákazník námitky tohoto typu. Projektant šel nad normu, což je běžný jev, bude chtít za projekt zaplatit, protože nikdo neobjednal projekt přesně podle minima norem, no a zákazník tedy pak bude platit dalšího projektanta, aby dosáhl svých představ.

Nee další projektant, ale další částka za úpravu projektu na přání zákazníka  podivej
Zaznamenáno

Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #4 kdy: 15.04.2025, 21:35 »

Projektant šel nad normu, což je běžný jev, bude chtít za projekt zaplatit, protože nikdo neobjednal projekt přesně podle minima norem, no a zákazník tedy pak bude platit dalšího projektanta, aby dosáhl svých představ.

Asi to  tak bude, jenže ten požadavek na minimalistický projekt co akorát splní normy je nepříjemně dvojsečný. Může to vést k instalaci která bude obtížně rozšířitelná a uživatelsky nepříjemná. A postavená z lowcost komponentů. Nechceme toho od běžných zákazníků moc. Často nemaji o oboru sebemenší představu.
S projektantem jakehokoliv systému by měl zákazník vést diskuzi.. Pokud se ji projektant brání je něco hodně špatně.
 Na druhou stranu každý profesionál má nějaké sve vlastní vnitřní přesvědčení o kvalitě dila pod kterou nechce jit. Třeba zakaznik nebude chtít komponenty do rozvaděče od Eatonu ale bude trvat na Kanii atd atd...
Obávám se, že za pár let bude tahle diskuze bezpředmětná protože Afdd se stanou dříve či později nezbytností. Zatím je norma doporučuje do bytové výstavby tam kde bydli lide se sníženou pohyblivostí, pak tam kde jsou ložnice a dětské pokoje.
Prostě a dobře i projektant se vybira podle referencí. Slovy klasika "Soll das Werk den Meister loben....."
Zaznamenáno
Jiří Kobos
Neverifikovaný uživatel @5

« Odpověď #5 kdy: 16.04.2025, 00:16 »

A je tedy AFDD povinné a lze to nahradit jedním AFDD na přívodu?
Zaznamenáno
Václav Třetí
*

« Odpověď #6 kdy: 16.04.2025, 06:00 »

Co by jste tomu projektantovi vzkázali?

Pokud je objekt zděný, tak jsou AFDD zbytečné. 
Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #7 kdy: 16.04.2025, 06:59 »

Nee další projektant, ale další částka za úpravu projektu na přání zákazníka  podivej

Další projektant se musí podrobně seznámit s předloženým projektem, který bude upravovat a to kolikrát nezabere zrovna málo času. A proč by měl toto dělat za jeho běžnou sazbu?
Já se snažím těmto zakázkám vyhnout velkým obloukem a když už někdo prosí a trvá na tom, abych něco po někom opravoval, připlatí si.

A co se AFFD týče, kdysi jsem se zúčastnil jedné předváděčky spojené s testováním těchto ochran a od té doby nemám v tento bezesporu předražený přístroj důvěru.
A další věcí je, že u nás NEEXISTUJE ŽÁDNÝ předpis, který by to nařizoval.

A navrhnout jich 22ks na každý vývod....to může jen naprostý blbec a ne projektant.
Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Jan Franěk
*

« Odpověď #8 kdy: 16.04.2025, 07:00 »

A je tedy AFDD povinné a lze to nahradit jedním AFDD na přívodu?

ad 1 - ne, není povinné, pouze na nějaká specifická místa doporučené
ad 2 - ne nelze. Dostupná jsou pouze v jednofázovém provedení

Osobně doufám že se tahle "móda" v našich končinách moc neujme. Nějak nemám v tyto složité a během revizí nekontrolovate lné přístroje důvěru. Tedy důvěru v jejich zásadnější přínos z pohledu bezpečnosti s ohledem na jejich cenu a prostorové nároky v rozvaděčích.
Zaznamenáno

Jan Franěk
*

« Odpověď #9 kdy: 16.04.2025, 07:02 »

Další projektant se musí podrobně seznámit s předloženým projektem, který bude upravovat a to kolikrát nezabere zrovna málo času. A proč by měl toto dělat za jeho běžnou sazbu?
Já se snažím těmto zakázkám vyhnout velkým obloukem a když už někdo prosí a trvá na tom, abych něco po někom opravoval, připlatí si.

Pavle ještě jednou, úpravu provedl ten samý projektant, ale samozřejmě za úplatu. Osobně mi to přijde jako klamání zákazníka kvůli navýšení ceny projektu. Jinak si to prostě nedovedu vysvětlit
Zaznamenáno

Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #10 kdy: 16.04.2025, 07:07 »

Pavle ještě jednou, úpravu provedl ten samý projektant, ale samozřejmě za úplatu. Osobně mi to přijde jako klamání zákazníka kvůli navýšení ceny projektu. Jinak si to prostě nedovedu vysvětlit

Tak to jsem špatně četl  Smutek
Nicméně mi to pak tedy opravdu přijde jako záměr.
Nebyl z Prahy?
Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Milan Hudec
*

« Odpověď #11 kdy: 16.04.2025, 07:50 »

Od projektanta čekám, že není jen tupý kreslič, ale také zbožíznalec, a měl by vědět, že AFDD v současném provedení taknějak moc nefungují.
Zaznamenáno
Jan Yossarian
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #12 kdy: 16.04.2025, 11:07 »

... zbožíznalec, a měl by vědět, že AFDD v současném provedení taknějak moc nefungují.
Zbožíznalec je obchodník elektromateriá lem. Zná výrobce parametry, nemá povinnost znát testy.
Projektant není obchodník elektromateriá lem. "tak nějak" nefungují oznámila některá z autorit? Nebo je to pouze výsledkem testu nedělního turisty?
Zaznamenáno

Marketing ti kreslí svou mapu ke štěstí na celý život, ale co když chceš jít vlastní cestou?
Václav Třetí
*

« Odpověď #13 kdy: 16.04.2025, 11:30 »

Před časem se zde probíraly zkušenosti s použitím AFDD u nás (v evropských sítích) ve více vláknech diskuse a nebyly to uspokojivé informace.
Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Radim Strycharski
*

« Odpověď #14 kdy: 16.04.2025, 13:57 »

... lze to nahradit jedním AFDD na přívodu?
Posouváním AFDD blíže k přívodu a zvětšováním sítě za AFDD bych očekával vyšší počet nežádoucích působení AFDD.
Zaznamenáno
Jan Franěk
*

« Odpověď #15 kdy: 17.04.2025, 07:05 »

Posouváním AFDD blíže k přívodu a zvětšováním sítě za AFDD bych očekával vyšší počet nežádoucích působení AFDD.

Teoreticky ano, ale prakticky bych řekl, že jejich reakce z tohoto pohledu, tedy nechtěné přerušování napájení v reakci na připojený spotřebič a podobně, se spíš zlepšuje. Tedy aktualizací dat v přístrojích a zlepšováním analýzy jevů v chráněných obvodech, se tyto přístroje stávají sice spolehlivějším i, ale zároveň tupějšími. Je téměř nemožné (alespoň dle mých snažení) navodit stav který je spolehlivě vybaví. Osobně si nedovedu představit úplně podmínky za kterých by mě to mělo ochránit, vzhledem k parametrům naší Evropské sítě i k navrhovanému použití.
Doporučeno třeba k nasazení do ložnice či dětského pokoje? Zde mám jen pár lampiček, nabíječky na mobil a zdroje k NTB. Přitom AFDD začínají reagovat až na proud nad 2A, čehož jsem schopen dosáhnout v těchto prostorech s těmito zátěžemi jen těžko.

Ale to je pouze můj osobní názor, postavený na mých pokusech, zjištěních a znalostech. Třeba mě jednou někdo přesvědčí  na zdravi
Zaznamenáno

Milan Hudec
*

« Odpověď #16 kdy: 17.04.2025, 08:15 »

Zbožíznalec je obchodník elektromateriá lem. Zná výrobce parametry, nemá povinnost znát testy.
Projektant není obchodník elektromateriá lem. "tak nějak" nefungují oznámila některá z autorit? Nebo je to pouze výsledkem testu nedělního turisty?
Od projektanta očekávám, že se v parametrech navrhovaného řešení vyzná a navrhne material i dle obecných zkušeností z trhu.
Jestli se um nazývá zbožíznalství nebo jinak je šumafuk.
Zaznamenáno
Jiří Buben
*

Revize a údržba elektrických zařízení a strojů

« Odpověď #17 kdy: 17.04.2025, 08:40 »

Za předpokladu, že bylo předmětem smlouvy dodání projektové dokumentace dle platných ČSN a legislativních požadavků, se dle mého názoru dá dokumentace reklamovat, protože neopodstatněný mi návrhy projektanta může investorovi vzniknout značná finanční ztráta. Tím myslím neopodstatněné nasazení AFDD tam kde to předpisy nevyžadují a ani nedoporučují, čímž se dílo výrazně prodraží.
Myslím, že návrh instalace by měl ctít především bezpečnost instalace, její spolehlivost, ale také by měl ctít nějakou ekonomickou optimalizaci. Jenže záleží jak znělo zadání a zda bylo formu ustní či písemnou.
Jinak k AFDD mám značný odpor. Ne proto že by nebyly k ničemu. Mají svá opodstatnění. Ale můj odpor vychází z toho, že se vyrábějí jen v jednofázovém provedení a dodnes mi nikdo nevysvětlil, jak mám chránit pomocí AFDD koncový obvod třífázový. Prostě výrobci a normotvorba k tomuto problému nepřistupuje komplexně a z mého pohledu to zavání silným lobingem za strany výrobců.
Zaznamenáno

Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů.
Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....
Stran: [1] 2 3 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.041 sekund, 21 dotazů.